Gå til sidens hovedinnhold

Børsen holder koken

Sterk oppgang på børsene.

Oslo Børs innledet mandagen med sterk oppgang og har siden holdt koken.

NA24 - din næringslivsavis

Mandag ettermiddag står hovedindeksen i 262,11 poeng. Det tilsvarer en oppgang på 4,27 prosent.

Forrige uke ble nok et dramatisk kapittel i børshistorien, men Oslo Børs har nå opplevd to strake uker med oppgang sett under ett.

Gode nyheter
I dag hersker det en generelt positiv stemning på alle børser, godt hjulpet av at kinesiske myndigheter har vedtatt en økonomisk tiltakspakke på ikke mindre enn 586 milliarder dollar. Myndighetene ønsker å opprettholde den høye veksten og dette tiltaket er et stort bidrag til å stimulere til økt produksjon og økonomisk vekst.

- At Kina skal holde farten sånn noenlunde oppe er det som har hindret de fleste i å spå en global resesjon. I fjor sto Kina for 27 prosent av den globale veksten. Gode nyheter altså, skriver seniorøkonom Erik Bruce i Nordea om Kina-pakken.

Oljeløft
Kina er verdens nest største oljekonsument og det enorme pengebeløpet vil i løpet av 2010 bli brukt på blant annet infrastruktur boligformål, og vil øke etterspørselen etter råolje, jernmalm og kopper. Dette ga umiddelbart positive utslag på oljeprisen, og kontrakter for ett fat nordsjøolje stiger 5,67 prosent til 60,60 dollar i forhold til siste sluttkurs.

StatoilHydro stiger 3,85 prosent til 140,10 kroner.

Kutter
Investeringsbanken UBS’ analytikere har kuttet sin anbefaling på Orkla-aksjen fra Kjøp til Nøytral. De halverer samtidig kursmålet for aksjen fra 100 til 50 kroner. UBS begrunner kuttet med et noe skuffende tredje kvartalsresultat og de annonserte nedskrivningene på konsernets aksjeportefølje, melder Dow Jones Newswires mandag.

Orkla stiger 4,01 prosent til 50,60 kroner.

Dramatisk for gullgravere
Gullselskapet Crew legger frem tall for tredje kvartal på fredag, men allerede i dag kommer flere detaljer fra rapporten.

I en børsmelding varsler selskapet at det vil hente inn penger i en emisjon allerede om to uker. Det er ikke opplyst hvor mye penger selskapet skal hente inn. I tillegg til emisjonen varsler selskapet også om store nedskrivninger, både i forbindelse med Lefa, Nalunaq og Nugget Pond. Ved Lefa vurderer selskapet goodwillnedskrivninger med opptil 105 millioner dollar. Ved Nalunaq må selskapet ta omtrent 46 millioner dollar i nedskrivninger og ved Nugget Pond tas det 9 millioner i nedskrivninger.

Tilsammen kan dermed nedskrivningene beløpe seg til over en milliard kroner.

Børsmeldingen kom etter at Oslo Børs suspenderte aksjen fra handel på mistanke om ulik informasjon i markedet. Selskapets aksjer er fortsatt suspendert, og ifølge børsen avventer man nå en utdypende melding fra selskapet før handelen kan starte opp igjen.

Da Crew ble pauset hadde aksjen steget drøye 3 prosent.

Beiler på banen
Det har vært en begivenhetsrik start på uken. Samme dag som de to tidligere fusjonskameratene Wavefield Inseis og TGS-Nopec har forlikt den bitre striden etter fusjonshavariet, er verdens ledende seismikkonsern CGG Veritas på banen med et frivillig bud på Wavefield. CGG Veritas vil legge frem et bud på 1 ny aksje CGG for syv aksjer i Wavefield. Ifølge en pressemelding fra CGG Veritas så ønsker styret i Wavefield budet velkommen.

Wavefield-aksjen stiger 37,45 prosent til 16,70 kroner.

Europa-børser i form
Børsene i Europa liker signalene fra Kina, og samtlige ligger i positivt leie i ettermiddag. I Frankfurt stiger DAX-indeksen 2,56 prosent, mens CAC 40 i Paris stiger 3,29 prosent. I London er FTSE 100 opp 2,75 prosent. OMX-indeksene i Stockholm, København og Helsingfors stiger henholdsvis 3,26, 2,56 og 3,25 prosent.

Reklame

NÅ: Eksklusiv motebutikk er i gang med sitt årlige salg