Børsen kjempet seg opp

Klarte å løfte seg etter fallet dagen i forveien.

18.06.09 17:43

Investorene på Oslo Børs fikk et lite plaster på såret etter et voldsomt fall dagen i forveien.

NA24 iMarkedet – siste fra finansmarkedene

Hovedindeksen ble sendt opp 1,28 prosent til 288,18 poeng torsdag. I løpet av dagen svingte indeksen seg gjennom pluss og minus.

Gode nyheter
Etter flere dager med et blandet makrobilde var det stort sett positive nyheter som kom torsdag. De ledende indikatorene steg mer enn markedet hadde forventet, og viser at resesjonen er i ferd med å miste dampen. Det var også en nedgang i antallet trygdesøkere i USA som ble tatt positivt imot.

Les mer: Ledende indikatorer stiger og Færre søker trygd

Oppgangen kom til tross for at oljeprisen mistet noe av oppturen fra tidligere på dagen. Likevel havnet prisen på olje over nivåene da Oslo Børs stengte onsdag. Oppgangen i oljemarkedet kom etter oppløftende tall fra Kina. Eksporten av diesel ut av Kina falt og det skyldes økt forbruk internt. Lagernivåene faller også.

Urolighetene i Nigeria har igjen blusset opp. Militante opprørere hevder at de står bak angrepene på en rørledning i nærheten til Shells Forcados-terminal. Det skaper bekymringer for at oljeforsyninger fra det afrikanske landet vil bli ytterligere redusert.

Prisene på augustkontraktene til nordsjøolje ble omsatt for 71,04 dollar per fat, ved råvarebørsen i London.

StatoilHydro falt 0,60 prosent til 133,10 kroner, mens Yara ble sendt ned 0,53 prosent til 189,25 kroner.

Flere av de øvrige tungvekterne gjorde det langt bedre. Telenor steg 5 prosent til 48,30 kroner, mens DnB Nor steg 4,41 prosent til 49,75 kroner.

Cruiset opp
Cruiserederiet Royal Caribbean Cruises steg hele 7,67 prosent til 84,25 kroner etter at konkurrenten Carnival leverte et bedre resultat etter sitt andre kvartal enn analytikernes forventninger. Dermed fortsetter selskapet å gjøre det bedre enn sin egen guiding og markedets anslag. Carnival justerer svakt ned estimatene for tredje kvartal og 2009

Les mer: Cruisegigant leverer varene

Mett på laks
DnB Nor Markets har hatt en gjennomgang av fiskesektoren, men har plukket ut sine favoritter. Gjennomgangen har gjort at de jekker opp prisanslagene for laks og fiskemel.

– Prisene for laks og fiskemel har steget den siste tiden og vi tar opp estimatene for prisene ut året. For laks justeres prisen opp fra 28.50 kroner til 31 kroner per kilo, mens den for fiskemel oppjusteres fra 1.000 dollar til 1.100 dollar per tonn. Fortsatt ser vi mest oppside innenfor pelagisk sektor, skriver DnB Nor Markets i sin morgenkommentar.

Blant selskapene meglerhuset anbefaler er Austevoll og Copeinca der de har satt kursmål på henholdsvis 35 kroner og 30 per aksje.

Når det gjelder Cermaq, Grieg Seafood og Lighthouse Caledonia er de mer lunkne og har en holdanbefaling.

DnB Nor Markets ser størst nedside for Marine Harvest og Salmar og mener prisingen er for høy og at verdsettelsen krever svært høy inntjening.

Marine Harvest steg likevel 6,93 prosent til 4,32 kroner, mens Salmar ble sendt ned 8,88 prosent til 40 kroner på tynt volum. Austevoll og Copeinca ble sendt opp henholdsvis 7,01 prosent til 29 kroner og 4,07 prosent til 23 kroner.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.