Børsen knakk sammen

Foto: (Scanpix)

Investorene flyktet i panikk fra børsene. Det ga en sørgelig børsdag i Oslo.

06.11.08 18:44

Akkurat i det enkelte håpet at det verste er over opplevde Oslo Børs den tredje verste dagen i historien.

NA24 - din næringslivsavis

Hovedindeksen stupte 9,95 prosent til 244,32 poeng torsdag.

Massivt salg
Råvareprisene ble igjen gjenstand for bredt nedsalg og det smittet over på aksjemarkedet. Fornyet frykt for den økonomiske utviklingen har fått investorene til å innta en mer defensiv holdning og flyttet fokuset på mer antatt trygge investeringer. Det ga seg utslag i at edelt metall som gull steg. Dollaren som også er et yndet sted å være for skremte investorer styrket seg også.

Oljeprisen falt til under 60 dollar fatet og det la press på Oslo Børs. På to dager har kontraktene på nordsjøolje med levering i desember falt 11 prosent. Vekstutsiktene verden over sørger for at spekulantene kaster kortene og kvitter seg med oljeeksponeringen. Det gjelder også for andre råvarer.

Frem til finanskrisen medførte et saftig børskrakk som for alvor startet ved inngangen til september, har råvareprisene holdt seg høye. Troen på knapphet og enorm etterspørselsvekst sendte finansielle spekulanter til råvaremarkedet, men tilhørende prishopp. Denne troen har forvitret med samme effekt på prisene.

Ga rentesjokk
En illustrasjon på hvor alvorlig situasjonen i finansmarkedet er ble synlig da den britiske sentralbanken Bank of England kuttet renten med 1,5 prosentpoeng til 3 prosent. Størrelsen på kuttet tok markedene på sengen. Økonomene og analytikerne var innstilt på et kutt i størrelsesorden 0,5 prosentpoeng, men sentralbanken poengterer at tilstanden i økonomien krever langt sterkere lut. Den europeiske sentralbanken kuttet renten med 0,5 prosentpoeng til 3,25 prosent, og der den Bank of England overrasket skuffet den sentralbanken for eurosonen.

Internasjonalt var det også bare sorgen. Børsraset startet i USA kvelden i forveien, fortsatte i Asia og smittet over på Europa. Når reaksjonene på Oslo Børs blir så langt sterkere skyldes det til en viss grad at utslagene var små onsdag.

Forhåpninger om at det verste er over ble knust i et børsfall som minner om de verste dagene fra marerittmånedene september og oktober.

«Ingen» slipper unna
Tungvekterne som giganten StatoilHydro ble ikke forskånet for kursslakten. Aksjekursen til den norske oljekjempen raste ned 10,05 prosent til 129,80 poeng. Nordsjøoljekontraktene falt torsdag over 6 prosent til 58,1 dollar per fat. Forsterket resesjonsfare i USA etter antallet søkende til arbeidsledighetstrygd steg til det høyeste nivået på 25 år fikk investorene til å rømme utsatte aksjer. Yara falt 15,20 prosent til 129,75 kroner.

DnB Nor ble sendt ned 13,75 prosent til 34,50 kroner, mens Seadrill falt 13,30 prosent til 61,30 kroner. Norsk Hydro falt 14,77 prosent til 25,40 kroner.

Telenor og Orkla slapp unna med kursfall på henholdsvis 3,75 prosent til 42,35 kroner og 8,43 prosent til 48,35 kroner.

Det gikk langt verre med solenergiselskapet REC. Aksjekursen stupte 21,72 prosent til 60,20 kroner. Solenergiaksjer i Tyskland og USA opplevde også et tosifret stup målt i prosent.

Taperne
Verst gikk det utover Wega Mining. Aksjen har vært suspendert fra handel på Oslo Axess siden forrige fredag. Det skyldes at gruveselskapet har hatt et desperat behov for finansiering, og torsdag ble det klart at de gjennomfører en rettet emisjon på 300 millioner kroner til dumpingkurs på 0,15 kroner per aksje. Aksjekursen stupte 80,851 prosent til 0,18 kroner.

Det lille selskapet Gregoire ble halvert i verdi med et fall på 50,59 prosent til 0,42 kroner, men fallet på kom tynt volum.

Birdstep falt hele 20,86 prosent til 2,96 kroner etter at de la frem et nytt millionunderskudd etter tredje kvartal. Riggselskapet Petromena falt 19,63 prosent til 5,20 kroner.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.