*Nettavisen* Økonomi.

Børsen mister dampen

Roligere etter forrykende åpning.

09.06.09 13:23

Et solid hopp for oljeprisen gir en god start i det norske aksjemarkedet.

NA24 iMarkedet – siste fra finansmarkedene

Hovedindeksen på Oslo Børs blir sendt opp 0,84 prosent til 295,14 poeng.

De amerikanske børsene endte tilnærmet flatt etter en dårlig start mandag, mens det i Asia var langt tyngre. Den kraftige oppgangen de siste ukene og månedene har fått enkelte til å bli bekymret for at det har gått for fort.

Les mer: Svak start, flat slutt og Nervøst på Asia-børser

På råvarebørsen i London blir kontraktene på nordsjøolje med levering i juli omsatt for rett over 69 dollar per fat. Det er rundt én dollar mer enn da Oslo Børs stengte mandag.

StatoilHydro stiger med 0,97 prosent til 135,10 kroner, Yara stiger med 0,12 prosent til 202,50 kroner, SeaDrill stiger med 1,79 prosent til 96,60 kroner, Frontline stiger med 8,15 prosent til 159,25 kroner, Marine Harvest stiger med 8,97 prosent til 4,27 kroner mens Norsk Hydro faller med 0,84 prosent til 35,45 kroner.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Til himmels
Det lille teknologiselskapet Thin Film Electronics stiger vel 75 prosent til 0,83 kroner. Den tidligere Fast-sjefen John Markus Lervik har blitt en av de største aksjonærene etter at selskapet rettet en emisjon mot hans selskap ASAH AS. Lervik vil tilføre selskapet 5,7 millioner kroner i ny kapital og vil i tillegg jobbe som konsulent for selskapet.

- Muligheten åpnet seg nå for å erverve en fornuftig eierandel til en god pris, og jeg ser det som interessant å kunne bruke noe tid framover til å studere teknologien i mer detalj med mål om å kunne delta i selskapets kommersialiseringsaktiviteter, skriver Lervik i en e-post til NA24.

Les mer: Sender aksje til himmels på børs

Spekulasjoner om at det kommer flere oppkjøp i kjølvannet av at kredittmarkedene er i ferd med vise bedringstegn er også med å trekke opp børsene. Det børsnoterte investeringsfondet BlackRock bekrefter at de er i samtaler med Barclays om å kjøpe opp den britiske storbankens iShare-virksomhet. Fortsatt er det usikkert om hvor stort omfanget av oppkjøpet vil bli. Bloomberg skriver at BlackRock er interessert i hele fondsforvaltningen til Barclays og at en avtale vil være på mellom 12 og 13 milliarder dollar.

Brikkeprodusenten Texas Instruments har sendt ut et positivt resultatvarsel og det er med på å trekke markedene opp. I Finland stiger Nokia-aksjen på meldingen fra TI og det trekker Helsingforsbørsen opp 1,25 prosent.

Europa faller
Børsene i Europa faller tilbake igjen etter å ha startet i positivt terreng.

Den tyske industriproduksjonen viste en klart svakere trend enn makroøkonomene hadde ventet i april. Endringen fra mars til april var på minus 1,9 prosent på sesongjustert basis. Her hadde makroøkonomene ventet et fall på kun 0,5 prosent ifølge estimater innhentet av Dow Jones Newswires.

Fallet de siste 12 månedene er på heftige 21,6 prosent perioden april til april viser de sesongjusterte tallene.

Den tyske DAX-indeksen faller med 0,17 prosent, mens FTSE 100 faller med 0,30 prosent. I Paris er fallet på 0,13 prosent.

Ellers i Norden faller børsen i Stockholm en prosent, mens København stiger 0,6 prosent.

I Sverige sliter de med en kraftig vekst i arbeidsledigheten. Ifølge nye prognoser fra Arbetsförmedlingen vil ledighetsraten havne på ni prosent allerede i år og vil stige til 11,3 prosent til neste år.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag