*Nettavisen* Økonomi.

Børsen mot tidenes rekord

Oljeprisen banet vei for Oslo Børs.

22.05.08 18:35

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Oslo Børs snuser på ny toppnotering.

NA24 - din næringslivsavis

Oppturen fortsetter i takt med oljeprisen. Lokomotivene satte i dag nye rekorder og i tillegg bidro overraskende makrosignaler fra USA til stemningen.

Hovedindeksen endte opp 1,92 prosent til 522,90 poeng og er dermed under tre poeng unna bestenoteringen fra juli i fjor.

Nye rekorder
I oljemarkedet har bekymringer for tilgangen på olje sendt prisene til stadig nye høyder. Lave oljelagre i USA sendte i går oljeprisen til nye rekorder, og torsdag formiddag var kontraktene på Nordsjøolje over 135 dollar fatet, men falt senere tilbake. Ved børsslutt handles Nordsjøolje for 132,32 dollar fatet, mens den amerikanske lettoljen WTI handles for 132,39 dollar fatet.

StatoilHydro steg i dag til ny rekord. Aksjen endte til slutt opp 3,83 prosent til 214,10 kroner, men var oppe i 214,80 kroner. Omsetningsvolumet endte på solide 6,7 milliarder kroner.

Norsk Hydro drar også nytte av stigende råvarepriser og ble løftet 2,64 prosent til 85,60 kroner.

Færre jobbsøkere i USA
Torsdag ettermiddag kom det nye signaler fra USA som bidro til å forsterke oppturen i Oslo. Statistikk fra det amerikanske arbeidsdepartementet viste at antallet førstegangssøkende til ledighetstrygd i forrige uke overraskende falt med 9.000 til 365.000.

Frontlines pengefest
John Fredriksens Frontline gjør det både Fredriksen og aksjonærene liker best for øyeblikket. De deler ut milliarder tilbake til aksjonærene. Frontline har hatt et sterkt kvartal i året første måneder, og det kommer aksjonærene nok en gang til gode. Tankmarkedet har vært sterkt og det vet Frontline å utnytte.

Dermed kan John Fredriksen og de øvrige aksjonærene i tankrederiet vente seg 1 milliard kroner i utbytte for første kvartal. Aksjen falt likevel 0,74 prosent til 337,50 kroner.

Canargo-opptur
Oppturen fortsetter for det lille oljeselskapet CanArgo. Aksjen ble dagens vinner med en oppgang på 45,45 prosent til 1,92 kroner.

IT-selskapet 24SevenOffice steg 16,67 prosent til 7 kroner etter at konsernsjef Stian Rustad har kjøpt 24.000 aksjer i selskapet. Rustad kjøpte aksjene til 6,17 kroner, men det var ellers liten omsetning.

Turbulent i luften
Internasjonalt har den rekordhøye oljeprisen lagt en solid demper på flyselskapenes aksjeutvikling. Det har nå smittet over på de norske flyselskapene og i dag bidro heller ikke et resultatvarsel fra den finske konkurrenten Finnair til toppstemning. Flydrivstoffprisen har sammen med oljeprisen mer enn doblet seg i løpet av ett år og det medfører høye drivstoffkostnader som igjen går ut over lønnsomheten til flyselskapene.

Finnair varslet i dag at stigende drivstoffutgifter samt lavere etterspørsel etter flyreiser ventes å svekke selskapets inntjening. Med de nåværende utsiktene venter Finnair at driftsresultatet for første halvår og hele 2008 blir lavere sammenlignet med fjoråret.

- Verdensøkonomiens effekt på lufttransport er allerede åpenbart en trend som kommer til å svekke passasjeretterspørselen. Vi planlegger nå å redusere kapasiteten, spesielt i Europa, meldte Finnair.

Norwegian falt 5,88 prosent til 88 kroner, mens SAS ble sendt ned 6,85 prosent til 38,10 kroner.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag