Børsen opp 5,6 prosent

Investorene løp og kjøpte oljeaksjer, og sendte torsdag sendte Oslo Børs til himmels.

15.06.06 17:17

Sjekk sluttkursene her.

Selskapene på Oslo Børs fikk en skikkelig revansje torsdag, med en oppgang for hovedindeksen på hele 5,58 prosent til 361,21 poeng. Dette er en eksepsjonelt sterk oppgang, og er uvanlig selv for de turbulente aksjene i Oslo. Oppgangen kommer etter mange dager med massivt børsfall.

- Short-inndekning, er alt en megler rekker å si til NA24 iMarkedet før han må ta en annen linje.

NA24 - din næringslivsavis.

Oslo Børs har vært kraftig oversolgt den siste tiden og mange har spekulert i at bunnen ikke var nådd. En kjent teknikk for å tjene penger på børsnedgang er såkalt å shorte aksjer: Å selge et verdipapir som selgeren ikke eier, eller et salg som fullføres ved overlevering av et verdipapir som er lånt av selgeren fra en tredjepart. En shortselger regner med å kunne kjøpe aksjen for en lavere sum enn den prisen man solgte short for.

Derfor får kommer det ofte en sterk korreksjon opp etter kraftig børsfall. Spekulantene må kjøpe aksjene tilbake i markedet, og dette kan være med på å dra kursene ytterligere opp.

Statoil med mer olje
Statoil holdt i dag kapitalmarkedsdag i Stavanger, og Helge Lund kunne melde om flere funn på norsk sokkel. Lund mener at Statoil vil beholde den daglige produksjonen på over en million fat helt frem til 2015. Oljetungvekteren har også kommet med oppdateringer i forbindelse med Valemonfunnet nær Kvitebjørnfeltet samt Morvin-prospektet til Statoil på Haltenbanken.

Statoil ble den desidert mest omsatte aksjen torsdag, og steg hele 6,15 prosent til 164 kroner.

Norsk Hydro er også eksponert i funnene til operatør Statoil. Aksjekursen fikk en eventyrlig oppgang på 9,25 prosent til 159,50 kroner.

Dagen for å kjøpe
- I dag er det en kjøpedag, i går var den en selgedag, sier analytiker Lars Maris Furu i Fondsfinans til NA24 iMarkedet, og mener at oljeaksjene hadde kommet altfor langt ned.

Oljeaksjene Statoil og Norsk Hydro prises til mellom 7,5 til 8 ganger inntjeningen, og Fondsfinans-analytikeren mener det er altfor billig.

- Det som gjør meg mer trygg på denne oppgangen er at vi har kommet litt ned på oljeprisen, og at det ikke er så stor nedside igjen på oljeprisen, fortsetter Furu til NA24 iMarkedet.

Furu ser en bunn på 65 dollar.

Prisen på et fat nordsjøolje er opp 0,73 prosent til 67,47dollar. Dollaren faller noe tilbake, og koster i det Oslo Børs stengte rundt 6,19 kroner.

Oljestyrt oppgang
De to mindre oljeselskapene DNO og Altinex stakk henholdsvis 8,02 prosent til 52,50 kroner, og 6,72 prosent til 1,27 kroner.

Meglerhuset Pareto lot seg imponere av DNOs funn i Irak, og venter at det kommer mer fra selskapets prosjekter i Irak. De mener også at det er stort potensial for reserveøkninger i Irak og Norge. Meglerhuset hever kursmålet i DNO til 55 kroner fra 45 kroner og anbefaler kjøp.

Pareto har også en kjøpsanbefaling i oljeselskapet Altinex og har satt kursmålet i aksjen til 1,75 kroner. Pareto mener at selskapet er moderat verdivurdert og venter at verdsettingen vil bedres.

Laksefest
Oljeserviceaksjene ble også løftet kraftig av oljeselskapenes oppgang. Petroleum Geo Service steg 8,59 prosent, mens TGS-Nopec ble sendt opp 15,15 prosent etter at selskapet ble sendte rett ned etter å ha avholdt en kapitalmarkedsdag i går.

Oppkjøpsrykter har gjort at Sinvest har holdt seg relativt bra i forhold til de andre riggaksjene. I dag steg aksjen nye 10,20 prosent til 110,75 kroner. Energy og Awilco Offshore fulgte opp med å stikke av gårde henholdsvis 10,78 prosent og 10,33 prosent.

Spekulasjoner om høy pris på laks gjorde at lakseaksjene fikk en kraftig revansje denne dagen. Pan Fish ble løftet hele 9,77 prosent, mens Cermaq steg 6,71 prosent. Lerøy Seafood klatrer 4,21 prosent.

I markedet ble det snakket om priser på fersk laks på hele 48 kroner pr. kilo.

DynaPel-jubel for Vollvik
Vollvik-yndlingen DynaPel ble dagens suverene vinner etter at aksjen stakk hele 29,28 prosent. Rykter om at turbotraderen Idar Vollvik har vært under et enormt press i forbindelse med sine aksjeinvesteringer har ført til at mange ha inntatt såkalt short-posisjoner, samtidig som at folk har rømt typiske Vollvik-aksjer som Altinex, Birdstep og DynaPel.

Eidsiva Rederi fulgte etter på vinnerlisten med en oppgang på 23,88 prosent. Det ble kun omsatt en børspost.

Int. Gold Exploration har fått en rekyl de siste dagene etter et massivt fall i løpet av børsraset. Aksjen steg torsdag 18,51 prosent til 3,65 kroner. Råvareoppgangen rundt om i verden gjør at også gullprisen stiger.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.