*Nettavisen* Økonomi.

Børsen reiser seg

Oslo Børs, høststemning, Børsen, aksjer Foto: Solum, Stian Lysberg (Scanpix)

Ny fest i Norwegian og Kjell Inge Røkkes oljeservicekjempe.

23.10.09 11:39

Oslo Børs reiser seg etter torsdagens fall.

Hovdeindeksen sendes opp 1,10 prosent til 348,02 poeng.

Oljeoppgang
Optimisme om en forbedret verdensøkonomi sender oljeprisene opp mot helgen. Dermed ligger det an til oljeprisoppgang for fjerde uke på rad.

Desember-kontraktene på et fat råolje omsettes for 81,78 dollar fatet på råvarebørsen i New York. Det er en oppgang på 0,7 prosent. På råvarebørsen i London omsettes desemberkontrakten på nordsjøolje for 79,81 dollar fatet. Det er en oppgang på 0,30 prosent fra gårsdagens sluttkurs.

StatoilHydro sendes opp 1,36 prosent til 141,50 kroner.

Røkke-jubel på børsen
Kjell Inge Røkkes oljeservicekjempe Aker Solutions leverte milliardoverskudd torsdag.

Fredag melder selskapet at det har signert to kontrakter med StatoilHydro for leveranse av havbunnsutstyr til Visund- og Trollfeltene i Nordsjøen. Samlet kontraktsverdi er 300 millioner kroner.

Les mer: Skal levere «juletrær» under vann

Det verserer også nyheter om at Aker Solutions inngår blant tre favoritter til Feed- kontrakten for GBS-betongstrukturen til ExxonMobils Hebron-oljefelt utenfor Newfoundland, Canada. Det skriver Upstream fredag, som viser til ikke-navngitte kilder, ifølge TDN Finans.

Feltet er planlagt i produksjon i midten av 2016, med mulighet for 13 brønner, og en kapasitet på 120-175.000 fat olje pr dag.

Solid på Kongsberg
Kongsberg Gruppen kan vise til solid vekst på både topp- og bunnlinje i tredje kvartal, og blir godt motatt på Oslo Børs etter dagens kvartalsrapport.

Les mer: Veksten intakt i Kongsberg

I tredje kvartal fikk selskapet et resultat før skatt på 310 millioner kroner og det er en solid forbedring fra 180 millioner kroner selskapet leverte i samme kvartal i fjor. Driftsresultatet viser en oppgang til 340 millioner kroner fra 306 millioner kroner i tilsvarende periode i fjor. Før avskrivninger ble driftsresultatet (EBITDA) forbedret til 428 millioner kroner fra 379 millioner kroner.

Ordreinngangen var på 5.065 millioner kroner i tredje kvartal og at ordrereserven økte med 1.435 millioner kroner til 20.770 millioner kroner.

Aksjen sendes opp 5,05 prosent til 72,75 kroner.

Norwegian opp
Kursraketten Norwegian sendes opp i marsjhøyde fra start.

Selskapet kunne torsdag fortelle at det har begynt å tjene penger, og blir belønnet med videre kursoppgang.

Flere meglerhus har oppgradert aksjen etter den sterke resultatrapporten. Fondsfinans har økt kursmålet fra 200 til 230 kroner i flyaksjen, og har en kjøpsanbefaling.

Fredag morgen sendes aksjen opp 5,30 prosent til 159 kroner.

Bred oppgang
De asiatiske markedene endte opp fredag morgen. Det skjer etter at en rekke resultatrapporter til slutt satte fart på børsene i New York.

Les mer: Sterk ukeslutt i Asia
Les mer: Solid opptur i Oslo

Også i Europa sendes de toneangivende indeksen opp fra start. I Frankfurt stiger DAX-indeksen opp 1,36 prosent, mens CAC 40 i Paris er opp 0,97 prosent. Londons FTSE 100 stiger 0,76 prosent. I Helsingfors er OMX-indeksen opp 0,98 prosent, mens tilsvarende indekser i København og Stockholm stiger 0,82 og 1,25 prosent.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.