*Nettavisen* Økonomi.

Børsen rett i kjelleren

Hele årets oppgang på Oslo Børs er i ferd med å bli utradert.

10.08.07 11:53

Børsene i USA og Asia fulgte Europa med ned i går kveld og natt. I begge aksjemarkedene falt de viktigste indeksene rundt tre prosent. Torsdag opplevde Oslo Børs et tilsvarende fall.

NA24 - din næringslivsavis

Fredag begynner ikke bedre. Hovedindeksen faller hele 2,21 prosent til 460,90 poeng.

Oslo Børs har ikke vært lavere siden mars i år. Snart er hele årets oppgang utradert.

De turbulente dagene på børsen vil fortsette. Fra toppen 20. juli har hovedindeksen falt fra 526,05 poeng. Det tilsvarer et fall på hele 12,4 prosent. Da børsåret begynte lå indeksen på 440,36 poeng, og årets oppgang er nå begrenset til 4,6 prosent.

Toppen av isfjellet
Torsdag ble uroen i finansmarkedene forsterket etter at den franske banken BNP Paribas meldte at likviditeten i kredittmarkedet hadde skrumpet litt og at de sliter med å få omsatt andelene i tre av sine fond. Dermed stanset de handelen og fryste fondene. Skylden for boligmarkedet og problemene innen lånemarkedet.

Frykten i markedet er at vi kun har sett toppen av isfjellet og at flere vil følge etter BNP Paribas eksempel. Dette er med på å forsterke børsfallet på Oslo Børs fredag.

Følg børsutviklingen her

Venter nedgang
Det siste døgnet har kredittbekymringer sendt både Dow Jones og oljerelaterte aksjer ned rundt tre prosent på Wall Street. Med tilsvarende negative tall i Asia i morgentimene var det duket for en nervøs åpning på Oslo Børs, som åpnet med et dypdykk ned 2,2 prosent på fredag. Siden har den hentet seg inn og er litt før klokken halv ti ned 1,74 prosent.

- I dag kan man vente fortsatt nedgang. Årsaken til det er stort sett global uro og nervøst egenkapitalmarked. Og det er naivt å tro at dette ikke vil ramme Norge, sier analysesjef Kim Evjenth i meglerhuset Kaupthing til NA24.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Henning Aarset

Analysesjefen i Kaupthing kan bare konstatere at sommeren har forløpt slikt; de dagene det kommer bekymringsmeldinger fra det amerikanske kredittmarkedet ender børsene blodrødt, og de dagene det ikke er negative sentiment ender børsene positivt.

- Ikke selg i panikk
- Det som skjer nå er en likviditetskrise, og ingen solvenskrise, det er viktig å huske på. Og det gjelder for mange instrumenter, sier Evjenth.

Analysesjefen har følgende råd til urolige investorer:

- Det kan være lurt å redusere eksponeringen noe, men det er ingen grunn til å i panikk. Husk at det fundamentale bildet ser fortsatt bra ut, og det er også nå man kan få tak i kvalitetsaksjer, sier Evjenth.

- Kraftig ned
Roger Berntsen ventet at Oslo Børs ville åpne kraftig ned. I sine modeller fikk Netfonds-analytikeren en indikert nedgang på 2,25 prosent.

Verst går det utover Funcom. Aksjen stuper 28,57 prosent til 25 kroner. Selskapet begynner å irritere investorene når de nok en gang utsetter lanseringen av det lenge etterlengtede online-spillet «Age of Conan».

Aksjemarkedet tar heller ikke godt i mot det skuffende resultatet til lakseoppdretterne i Cermaq. Selskapet er langt fra å innfri på både topp og bunnlinjen. Analytikerne var forberedt på svakere resultater, men ventet likevel bedre tall fra laksegiganten. Aksjen faller 7,12 prosent til 84,75 kroner.

Oljeprisen ned
Oljeprisen ligger på 69,91 dollar fatet fredag morgen. Uroen i finansmarkedet smitter på råvarene og oljen. Hvis svekkelsen i kredittmarkedet får fotfeste kan det i ytterste konsekvens smitte over på veksten i verdensøkonomien og dermed slå ut på etterspørselen etter olje.

Det norske oljegigantene har en langt roligere dag enn de fleste andre aksjene. Likevel faller Statoil 1,39 prosent til 159,50 kroner, mens Norsk Hydro er ned 2,01 prosent til 207 kroner.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.