*Nettavisen* Økonomi.

Børsen rett opp med solen

Foto: Montasje (TV 2 Interaktiv)

Den verste uroen har lagt seg. Aksjene stiger rett til værs.

07.08.07 10:51

Investorene på Oslo Børs kan puste lettet ut. Hovedindeksen stiger med solen i hovedstaden til 473,77 poeng, som er opp 1,60 prosent fra mandagens sluttnotering.

NA24 - din næringslivsavis

- Med de amerikanske børsene kraftig opp tross en lavere oljepris tror vi Oslo Børs åpner opp i dag, skriver Terra Securities på sine nettsider.

Fest i USA
USA opplevde årets beste dag mandag etter en av sine verste fredag. Usikkerhet og nervøse investorer gir store utslag i kursene. Mandag var intet unntak. Kursene gikk som en berg-og-dalbane, men endte i en ren fest.

Dow Jones steg 2,2 prosent mandag kveld norsk tid og fikk følge av S&P 500 som steg 2,4 prosent. De to indeksene har hatt en av sine beste dager på fire år. Nasdaq steg nesten 1,5 prosent.

Asia klarte ikke følge opp etter at råvarene falt kraftig.

Analytiker Roger Berntsen i Netfonds ventet også at børsen ville gå rett i pluss. Ifølge Berntsens modeller skulle børsen åpne med en oppgang 1,2 prosent.

Svakere olje
Børsen løfter seg selv om oljeprisen har fortsatt fallet. Kjøresesongen begynner å gå mot slutten og dermed spekuleres det i at etterspørsel vil avta. Dette er med på å senke oljeprisen. Et fat nordsjøolje med levering i september koster 70,45 dollar ved råvarebørsen i London.

Dollaren fortsetter sin urolige ferd og nærmer seg 5,75 kroner mandag morgen.

Trosser fallet
Til tross for oljefallet klarer både Statoil og Norsk Hydro seg godt. Statoil stiger 0,77 prosent til 164,25 kroner, mens Norsk Hydro klatrer 1,57 prosent til 210,50 kroner. Farsen rundt de omstridte opsjonene til ledelsen i Hydro er i ferd med å blåse over. Reiten & Co har sagt fra seg deler av millionene som var ventet inn på konto, og både styret og ledelsen har fått bekreftet tillit av bedriftsforsamlingen.

DNO er også i skuddet. Aksjen stiger 3,46 prosent til 10,18 kroner etter at de har meldt om den månedelige produksjonen. I juni og juli har de inkludert produksjonen fra Kurdistan og øke produksjon til 17.040 fat oljeekvivalenter om dagen.

Spent på Bernanke
Markedet venter ellers i spenning på rentemøtet som avholdes av den amerikanske sentralbanken. Økonomene har i stort flertall satset på at renten holdes uendret, men signalene fra sentralbanksjef Ben Bernanke vil være viktige. Utsiktene til utviklingen i den amerikanske økonomien og ikke minst hvordan krisen innen subprime lånemarkedet samt det svake boligmarkedet påvirker økonomien er sentrale punkt markedet venter innspill på.

Fara topper vinnerlisten med en oppgang på 8,54 prosent til 2,67 kroner. Det er dog ikke omsatte mange aksjene. Codfarmers stiger på 7,37 prosent til 40,80 kroner på samme grunnlag. Repant stiger 6,47 prosent til 8,39 kroner.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.