*Nettavisen* Økonomi.

Børsen: Røkke-selskap kraftig opp etter milliardsalg

Oslo Børs åpnet den nye uken med oppgang, hjulpet av høyere oljepris. Foto: Paul Weaver (Nettavisen)

Oljesmurt oppgang på Oslo Børs, mens internasjonale børser falt.

Oslo Børs åpnet den nye uken med moderat oppgang, hjulpet av høyere oljepris.

Ved stengetid mandag var hovedindeksen opp 0,26 prosent til 628,52 poeng, mens oljeprisen steg 0,2 prosent gjennom dagen, til 47,5 dollar per fat.

I andre markeder åpnet USA-børsene i rødt. Også i Europa falt de største børsene.

Blant de største selskapene fulgte Statoil med oljeprisen og steg 1 prosent, noe som bidro positivt til markedet. I tillegg var DNB opp 0,8 prosent og Norsk Hydro steg 0,3 prosent. I motsatt retning trakk Yara og Telenor, som falt henholdsvis 0,6 og 0,5 prosent.

De oljerelaterte selskapene hadde en positiv dag, med indeksen som følger de mest omsatte selskapene i oljeservice opp 2 prosent.

Røkke-selskap kraftig opp
Høyt på vinnerlisten figurerte oljeserviceinvesteringsselskapet Akastor, med en oppgang på 9,7 prosent.

Selskapet, som inngår i Kjell Inge Røkkes Aker-gruppe har inngått en avtale med Aker, hvor sistnevnte kjøper åtte industrieiendommer fra Akastor. Eiendommene er verdsatt til 1,24 milliard kroner i transaksjonen, med oppgjør i kontanter.

Dagens oppgang er likevel en mager trøst for aksjonærene som har sett kursen faller 40 prosent i år, i kjølvannet av nedturen i oljerelaterte næringer.

Spår oljeprisen i 70 dollar
Blant de som tror oljeprisen vil stige de neste årene er DNB Markets og oljeanalytiker Torbjørn Kjus, som dag var ute med en fersk oljemarkedsrapport.

Mens gjennomsnittsprisen for nordsjøolje ligger an til å komme inn på 55 dollar per fat for 2015, venter meglerhuset at snittprisen vil være fem dollar høyere i 2016.

I 2017 og 2018 tror DNB Markets på en oljepris på 70 dollar fatet. Det er nærmere 50 prosent høyere enn dagens pris på 47,9 dollar per fat.

Les også: Varslet katastrofe for Norge - nå tror han på ny oljeboom

Deretter vil oljeprisen ligge i et «normalisert» intervall på 60-80 dollar per fat, lyder prognosen.

- Vi tror et slikt prisnivå vil være tilstrekkelig til å starte økende aktivitet i oljesektoren siden kostnaden for oljeutvinning vil være betydelig lavere enn i årene 2011-2014 da oljen ble handlet for over 100 dollar per fat, skriver Kjus i rapporten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.