*Nettavisen* Økonomi.

Børsen sendes til himmels

Oslo Børs med etterlengtet revansj.

26.05.10 12:07

NEW YORK/BANGKOK/OSLO (NA24): Oslo Børs falt kraftig tirsdag. På det verste var Hovedineksen ned 5 prosent. Til sultt endte den med et fall på 3,6 prosent til 331,77 poeng, noe som var dårligst i Europa. Dette er den laveste sluttnoteringen siden november i fjor.

Onsdag er det imidlertid andre boller.

Hovedindeksen løftes ved lunstider opp hele 4,2 prosent til 345,7poeng.

En av de som har fått skikkelig juling de siste børsdagene, John Fredriksens Seadrill, er opp 6,5 prosent til 145,9 kroner. Blant tungvekterne på børsen er det bare opptur å spore.

- Etter kraftig børsfall i Europa i går, ser markedene ut til å ha roet seg litt i amerikansk og asiatisk handel, skriver DnB Nor i sin morgenrappport onsdag.

Asia opp
Oppgangen kommer et kraftig sluttspurt på børsene i USA tirsdag kveld, som forplantet seg i Asia.

Selv børsen i Sør-Korea, som befinner seg i en alvorlig situasjon med Nord-Korea, er opp til tross for den pågående krisen med Nord-Korea.

- Etter at børsen på Wall Street tok seg inn igjen på slutten av dagen virket det som om investorer i Asia så på nivåene som gunstige for å handle, sier Park Seok-hyun i KTB Securitties til MarketWatch.

I tillegg mener flere asiatiske analytikere at bekymringene over Europas gjeldskrise er overdrevet.

Alle indekser I Asia stiger onsdag. Japans Nikkei-indeks med 1,2 prosent, Australia opp 1,8 prosent, Sør-Korea opp 0,5 prosent, Kina opp 0, prosent, Hong Kong opp 1,1 prosent, Indonesia 3,4 prosent, Malaysia 0,3 prosent, Thailand opp 1,2 prosent, Taiwan opp 0,9 prosent og New Zealand opp 0,6 prosent.

Sluttspurt på Wall Street
Det så svært dystert ut da USA-børsene åpnet tirsdag. Nesten umiddelbart etter start, falt S&P 500-indeksen 3 prosent, til det laveste nivået siden november i fjor.

Dow Jones raste på sin side gjennom den psykologiske grensen på 10.000 poeng.

Årsaken til det markante fallet skyldtes i hovedsak frykt og geopolitisk uro.

I Europa er det frykt rundt gjeldskrisen i Sør-Europa og trøbbel for spanske banker.

Les mer: Spania senker euroen

I tillegg til dette er det den tilspissede konflikten mellom Nord- og Sør-Korea som herjer i aksjemarkedene.

Nord-Korea hevder tirsdag at den sørkoreanske marinen har oppholdt seg i nordkoreansk farvann, og nordkoreanerne truer med å gjengjelde den antatte krenkelsen med militæraksjoner.

Den sørkoreanske marinen skal ha vært i nordkoreansk farvann i tidsrommet 14. til 24. mai, hevder en nordkoreansk tjenestemann.

Les mer: Nye trusler mot Sør-Korea

Men så bedret det seg gradvis, og på slutten skjøt oppgangen fart. Til slutt endte markedet praktisk talt flatt.

Les mer her: Voldsom sluttspurt på Wall Street

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.