Børsen sendes til himmels

Sentralbanksjef Ben Bernanke

Sentralbanksjef Ben Bernanke Foto: JONATHAN ERNST (Reuters)

Høyeste nivå siden finanskrisen.

19.09.13 13:47

Torsdag stiger børsene i Europa.

I Oslo sendes hovedindeksen opp vel en prosent til 511,84 poeng.

Dette er det høyeste nivået for børsen på mer enn fem år, og det høyeste nivået siden finanskrisen slo inn med full tyngde. I løpet av denne perioden har børsen steget med 53,6 prosent, og så langt i år er indeksen opp hele 15 prosent alene.

Det er heller ikke langt igjen før børsen setter ny historisk rekord, som er på 526 poeng. Den ble nådd i løpet av handelsdagen 20. juli 2007.

Her kan du følge utviklingen på børsene

Kommer etter nyhet
Oppgangen kommer etter at kursene på asiatiske aksjer og valutaer steg torsdag etter at USAs sentralbank overraskende kunngjorde at pengeinnsprøytingen i amerikansk økonomi fortsetter som før.

Både i Jakarta, Manila, Tokyo og Sydney feiret investorer nyheten om at Federal Reserve vil fortsette med stimuleringstiltakene for å holde aktiviteten i amerikansk økonomi oppe.

I Indonesia steg kursene med hele 4,4 prosent, på Filippinene med 3,1 prosent, mens Tokyo nøyde seg med 1,8 prosent. Oppgangen i Japan var likevel såpass sterk at Nikkei-225-indeksen endte på det høyeste nivået på åtte uker.

I Australia er kursene nå høyere enn de har vært på fem år, mens aksjemarkedet i New Zealand aldri har vært sterkere etter at kursene torsdag steg med 1 prosent.

Sjeføkonom i svenske SEB, Robert Bergqvist, mener imidlertid det ville vært bra hvis Federal Reserve hadde begynt en nedtrapping av stimuleringsprogrammet.

- Jeg pleier å kalle det Fed holder på med, for en trøsteklut som finansmarkedet og børsen gjerne vil holde i. Mange anser at man burde kunne ta skrittet og begynne å trappe ned, men det handler mye om psykologi, sier Bergqvist til nyhetsbyrået TT.

Drahjelp for Sverige
Bergqvist føyer til at det på den andre siden kan være positivt for verdensøkonomien og den eksportavhengige svenske økonomien at USAs økonomi gjør det bedre takket være støttekjøpene av obligasjoner. Støttekjøpene innebærer i praksis at det sprøytes mer penger inn i økonomien.

USAs sentralbanksjef Ben Bernanke, som snart går av, varslet onsdag også at renten skal holdes lav fram til 2015. Han vil blant annet holde de lange rentene nede, ettersom sentralbanken anser at de har steget for raskt siden i vår. Målet er at også bankenes utlånsrenter skal synke, slik at det blir lettere for amerikanerne å ta opp lån.

Utsatte plan
Planen er nå at støttekjøpene muligens skal trappes ned senere i år. I juni var planen at nedtrappingen skulle innledes i løpet av høsten og at hele programmet skulle avsluttes i midten av 2014. Men prognosene for amerikansk økonomi har gitt Federal Reserve kalde føtter.

Ifølge økonom Johnny Bo Jakobsen i Nordea har sentralbanken vist at den ikke har det travelt, og at den vil ha tydeligere bevis for at oppgangen i økonomien har en egen drivkraft før stimuleringen trappes ned. Styret i Federal Reserve er også bekymret for at den politiske striden om USAs gjeldstak vil føre til politisk lammelse i Kongressen. (

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.