Børsen snur kraftig opp

Oslo Børs er i ferd med å finne formen.

15.01.09 12:10

Gårsdagen ble årets nest verste handledag på Oslo Børs.Torsdag har Oslo Børs kjempet seg opp av det sorte hullet.

NA24 - din næringslivsavis

Etter å ha beveget seg rundt nullpunktet hele formiddagen bidrar et solid løft i oljeprisen til å sende hovedindeksen opp 2,20 prosent til 223,61 poeng ved lunsjtider.

Oljeløft
Oljeprisen lå i formiddag under gårsdagens sluttnotering, men like før lunsj begynte en oppgang. Nordsjøolje handles for 46,28 dollar fatet på råvarebørsen i London. Oppgangen fra i går lyder på 1,24 dollar fatet.

Lokomotivet StatoilHydro bidrar sterkt til oppgangen og aksjen sendes opp 4,25 prosent til 117,70 kroner. Også gjødselkonsernet Yara har fått vind i seilet. Oppgangen så langt i dag er på 5,06 prosent til 145,25 kroner. De to aksjene er også dagens mest omsatte.

Bedring i Europa
De europeiske børsene åpnet svakt torsdag, men viser tegn til bedring. Investorene er fortsatt bekymret om tilstanden til banksektoren, og det bidrar til å trekke ned finansaksjer. I Tyskland faller DAX-indeksen 0,21 prosent, CAC 40 i Paris er i pluss med en oppgang på 0,22 prosent. I London er den toneangivende FTSE 100-indeksen opp 0,03 prosent.

Rentemøte og nøkkeltall
Nøkkeltall ventes også å prege børsstemningen torsdag. Foran dagens rentemøte i den europeiske sentralbanken (ESB) hersker det stor usikkerhet rundt hvor stort rentekuttet blir. Den europeiske styringsrenten ligger nå på 2,5 prosent, etter at ESB kuttet renten med 0,75 prosentpoeng i desember, og mange venter at denne kuttes ytterligere i dag.

- Så vidt vi kan bedømme priser markedet inn 0,50 prosentpoeng med en viss sannsynlighet for 0,75 prosentpoeng, skriver Nordea Markets i sin morgenrapport torsdag.

I ettermiddag norsk tid ventes også de ukentlige tallene for førstegangssøkende om nye dagpenger i USA. Den svake utviklingen ventes å fortsette. Konsensus venter 505.000 nye søkere.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.