Børsen strålte i godværet

Foto: (Scanpix)

Etter en svært urolig innledning på uken var det endelig grunn for investorene å juble.

24.06.09 17:45

Drevet av positive makronyheter fra USA og en rapport fra OECD ble det fart på børsene. Onsdag ble hovedindeksen på Oslo Børs sendt opp 3,62 prosent til 280,12 poeng.

NA24 iMarkedet – siste fra finansmarkedene

Mandag kom Verdensbanken med en oppdatering der vekstprognosene for verdensøkonomien ble kraftig nedjustert. De dystre utsiktene sørget for årets verste dag på Oslo Børs. Onsdag slapp Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling en rapport der de ser at nedturen i den økonomiske utviklingen for de industrialiserte landene nærmer seg slutten. Det smittet over på finans- og råvaremarkedene.

Les mer: Snur det nå?

OECD er bedring
I tillegg kom det rapporter fra USA som også ble tatt godt imot. Blant annet viser ordreinngangen av varige goder en overraskende oppgang i mai.

Les mer: Positiv overraskelse fra USA

I oljemarkedet ga rapporten fra OECD og den ukentlige oljelagerrapporten fra USA sammen med en fallende dollarkurs oppgang for oljeprisen. Råoljelagrene falt med 3,8 millioner fat i forrige uke, og det var et langt større trekk enn hva markedet hadde forventet. Bensinlagrene og destillatlagrene viste en større økning enn forventet.

Les mer: Fallende oljelagre

Ved råvarebørsen i London ble kontraktene på nordsjøolje med levering i august omsatt for 69,1 dollar per fat da Oslo Børs stengte. En dollar kostet samtidig 6,43 kroner.

Sterke tungvektere
Totalt ble det omsatt aksjer og grunnfondsbevis for seks milliarder kroner. Det er marginalt lavere enn de to foregående dagene. Som vanlig ble StatoilHydro mest omsatt med et volum på over 2,5 milliarder kroner.

Aksjekursen i StatoilHydro ble løftet 1,22 prosent til 124 kroner, men det var flere tungvektere som opplevde en langt bedre utvikling.

Yara-aksjen steg 4,13 prosent til 189,25 kroner. Den amerikanske jordbruksprodusenten Monsanto leverte et resultat på som havnet høyere enn markedets forventninger i tredje kvartal, men varsler samtidig at helårsresultatet blir i nedre intervall av forventningene.

Bedring i oljeprisen slo også heldig ut for oljeserviceselskapene på Oslo Børs. Mandag var sektoren blant de store taperne da oljeprisen viste klare svakheter. Seadrill ble løftet 6,04 prosent til 89,50 kroner, mens Petroleum Geo-Service steg 7,98 prosent til 40,60 kroner. Aker Solutions og Sevan Marine steg 5,71 prosent til 51,80 kroner og 5,34 prosent til 9,27 kroner.

Styrkingen i råvaremarkedet bidro til at Norsk Hydro klatret 6,13 prosent til 34,60 kroner.

DNO-rally
DNO-aksjen klatret 13,29 prosent til 7,67 kroner etter at det ble kjent at det kinesiske oljeselskapet Sinopec International Petroleum er i ferd med å kjøpe opp det canadiske oljeselskapet Addax Petroleum. Partene er enige om en avtale der Sinopec vil kjøpe alle de utestående aksjene i Addax.

Les mer: Kinesere setter fart på DNO

Addax er i likhet med DNO et av få utenlandske selskap som har produksjonsdelingsavtaler med de kurdiske selvstyremyndighetene i Irak. Addax støtter budet på 52,80 canadiske dollar som inneholder en premie på 47 prosent sammenlignet med sluttkursen 5. juni. Det var da Addax bekreftet at de var i forhandlinger med en mulig oppkjøper.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.