*Nettavisen* Økonomi.

Børsen stuper

Giganten Yara får juling og dunker børsen ned i kjelleren.

02.10.08 16:34

Etter en god start lå Oslo Børs lenge og vaket rundt nullpunktet. Etter at de amerikanske børsene åpnet falt aksjene markant.

NA24 - din næringslivsavis

Hovedindeksen på Oslo Børs er litt etter klokken 16 ned med hele 5,1 prosent til 292,67 poeng.

Finansmarkedene venter fortsatt på livbøyen som skal få de ut av krisen som råder. Redningspakken til de amerikanske myndighetene ble godkjent gjennom avstemning i Senatet og nå er det opp til Representantenes hus for at Kongressen kan stille seg bak forslaget.

Oljeprisen har falt jevnt og trutt torsdag. På råvarebørsen i London faller kontraktene på nordsjøolje med levering i november 1,2 prosent til 94,19 dollar per falt. Det skjer samtidig som dollaren styrker seg. Mot norske kroner stiger den amerikanske valutaen til 5,96 kroner. Det er det høyeste nivået på mer enn ett år.

Nedgradert Yara får gjennomgå
Det er de store tunge selskapene som svikter torsdag. Verst er Yara etter skuffelser fra en konkurrent og fallende råvarepriser.

De amerikanske kunstgjødselsselskapene falt markant i handelen på Wall Street onsdag kveld. Konkurrenten Mosaic la onsdag kveld frem sitt resultat for første kvartal grunnet avvikende regnskapsår. Selv om de kan vise til en solid forbedring, klarer de ikke innfri høye forventninger.

Ifølge nyhetsbyrået Dow Jones faller Yara kraftig også i dag grunnet fallende urea-priser. En analytiker byrået har snakket med sier ingen spesifikke nyheter er ute om selskapet.

Les mer: Yara dras ned av Mosaic-skuffelse

Yara-aksjen faller 18,85 prosent til 158,50 kroner. Meglerhuset Merrill Lynch har kuttet i kursmålet til Yara. Ifølge Dow Jones Newswire er det nye kursmålet på 300 kroner og innebærer en reduksjon fra 475 kroner. Kjøpsanbefalingen blir riktignok beholdt.

Også StatoilHydro blir nedgradert av Merrill Lynch. Aksjen faller 5,30 prosent til 128,80 kroner. Meglerhuset Merrill Lynch har nedjustert anbefalingen i StatoilHydro til «underperform» fra nøytral. Kursmålet kuttes til 145 kroner fra 165 kroner. Samtidig har de jekket opp konkurrentene Total og BP til nøytral fra «underperform».

Norsk Hydro er et annet eksempel på et selskap som nylig ble jekket ned. Onsdag kappet Goldman Sachs kursmålet til den norske aluminumsprodusenten.

Norsk Hydro faller 5,55 prosent til 34,90 kroner.

Les mer:Kapper Hydro-kurs

Sverige best i Norden
Ute i Europa er situasjonen noe annerledes. Oppløftende resultatvarsel fra UBS viser at ikke alt er helt elendig for de europeiske bankene. Kleskjeden Marks and Spencer har lagt frem omsetningstall som ikke er like dårlig som ventet, og det trekker børsene oppover.

I London at stemningen mer avdempet enn tidligere på dagen. FTSE 100-indeksen er opp 0,16 prosent, mens DAX-indeksen i Tyskland faller 1,14 prosent i Paris blir CAC 40-indeksen sendt ned 0,06 prosent.

I Stockholm blir OMX-indeksen dratt opp 0,60 prosent, og er med det best i Norden. I København og Helsingfors blir er det langt mer dempet, med henholdsvis et fall på 2,8 prosent og 1,19 prosent.

Annonsebilag