Børsen stupte til årsverste

Foto: Junge, Heiko (SCANPIX)

Frykten herjer på børsene.

20.05.10 18:59

Oslo Børs endte torsdag på den laveste sluttnoteringen så langt i år.

Hovedindeksen falt 3,0 prosent til 338,9 poeng, etter tidligere på dagen å ha vært ned så mye som 4,5 prosent. Årets laveste sluttnotering var før dette 340,2 poeng 15. februar.

Dette skjer etter et fall på 4,2 prosent på onsdag. Det betyr at indeksen på to dager har falt over 7 prosent.

Det var igjen helrødt blant de viktige selskapene på Oslo Børs. Av tungvekterne gikk det verst med Subsea 7, som endte ned 7,2 prosent til 92,20 kroner. Energireltarte aksjer var generelt svake. Oljeprisen har falt markant den siste tiden, og dette fortsatte torsdag.

Et fat Brent-olje for juli-levering er ned 3,5 prosent torsdag, til 71,15 dollar.

Ellers falt både Aker Solutions, REC, Frontline, Schibsted rundt 5-6 prosent.

Statoil falt 6,4 prosent til 126,40 kroner, men her skyldes drøyt to tredeler av fallet at aksjen i dag handles uten rett til utbytte på 6 kroner aksjen.

Etter optimismen ved påsketider, har alt snudd til rødt for børsinvestorene. Fra toppen har Hovedindeksen falt 14 prosent.

Ny frykt
Frykten er at den økonomiske gjeldskrisen i flere europeiske land vil bremse den globale oppgangen etter finanskrisen.

Samtidig annonserte Tyskland for et par dager siden forbud mot udekket short-salg av 10 finansaksjer, CDSer og statsobligasjoner i eurosonen. Dette skapte reaksjoner i finansmarkedene og etter at tyskerne annonserte dette har det kommet spekulasjoner om at flere andre land vil følge etter.

Tyskland skal bidra med inntil 148 milliarder av den totale krisepakken på 750 milliarder euro for å stabilisere situasjonen rundt de svakeste eurolandene.

Torsdag meldte også det amerikanske arbeidsdepartementet at antallet førstegangssøkere til arbeidsledighetstrygd steg med 25.000 til 471.000 i forrige uke. Dette var klart overraskende da det var ventet at fasiten ville vise et fall på 4.000 til 440.000.

Ifølge Bloomberg tilsa forventningene blant økonomene at antallet ville falle med 4.000 til 440.000.

Verst i Europa
Oslo Børs er torsdag blant de verste i Europa. Athen har imidletid falt marginalt mer, og Moskva-børsen er ned 5,1 prosent.

Viktige markeder som Frankfurt, London og Paris har torsdag falt rundt 2 prosent.

I USA er de viktige indeksene så langt ned drøyt 2 prosent.

Norge tusler videre
Torsdag kom også fasiten for Norges utvikling i første kvartal den viser at bruttonasjonalproduktet (BNP) for Fastlands-Norge økte med 0,1 prosent i første kvartal 2010.

Dette er klart svakere enn ventet og klart lavere enn det Norges Bank har i sine forutsetninger når de setter nivået på styringsrenten. På forhånd ventet nemlig et samlet analytikerkorps i snitt en vekst i Fastlands-Norge på 0,5 prosent. Det samme trodde Norges Bank på.

- Klart svakere enn ventet. Nytt argument for å senke rentebanen og utsette rentehevinger, noe markedet allerede har tatt høyde for, kommenterer seniorøkonom Knut A. Magnussen hos DnB NOR Markets.

Les mer: Ferske tall kan senke rentehopp

Svakere vekst og fallende oljepris kan ha bidratt til at kronen har svekket seg markant torsdag. En euro koster nå 8,08 kroner, 2 prosent mer enn onsdag. En dollar koster 6,53 kroner, 2,3 prosent mer enn onsdag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer om emnet: Oslo Børs

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag