*Nettavisen* Økonomi.

Børsen styres av roboter

Foto: (Montasje)

Gjør milliardhandler daglig. Nå vokser kravet om at handelen mot roboter skal utredes grundig.

18.10.10 09:14

- Jeg er urolig for at markedet ikke fullt ut har forståelse for fenomenet, sier Günther Mårder, administrerende direktør i intresseorganisasjonen Aksjesparerne i Sverige til di.se.

De siste årene har den såkalte høyfrekvenshandelen med og mot roboter eksplodert. Per dags dato utgjør de automatiserte tjenestene mer enn to tredjedeler av børshandelen i USA.

Fordelen med høyfrekvenshandelen er at den fører med seg økt likviditet, det vil si at det blir lettere for alle aktører på aksjemarkedene å finne kjøpere og selgere.

Men det er langt ifra alle som gleder seg over utviklingen. Blant småsparere finnes det en utbredd oppfatning om at robotenes aksjoner basert på programmerte logaritmer gir grunnlag for uventede og store kursendringer. Selv på de mest omsatte aksjene.

Claes Hemberg, rådgiver hos nettmegleren Avanza sier at:småsparerne veldig ofte ikke skjønner begrunnelsen bak bevegelsene i kursene. Og han fortsetter: - Dette er et nytt fenomen som må utredes og granskes dypere.

Blant de mest aktive brukerne, daytraders er misnøyen til å ta og føle på. Robotenes inntog har gjort det betraktelig vanskeligere å tjene penger på kortsiktige handler, nettopp det som har vært deres levebrød.

Nylig ble også to norske daytradere dømt for å ha manipulert markedet ved å handle mot et dataprogram eller aksjerobeot.

Les mer: Dømt for å slå dårlig robot.

Konsekvenser
En av de tingene som blir vanskeligere med handelen mot aksjeroboter er overvåkningen.

- Det finnes ingen entydige bevis for negative konsekvenser, sier Anna Rasin, pressesjef på Stockholmsbørsen.

Politisk interesse
Sveriges nye finansmarkedsminister Peter Norman(M) er oppmerksom på den siste tids utvikling.

- Handel mot aksjeroboter er relativt nytt og medfører nye problemstilinger. Disse problemstilingene er viktig å holde øye med, noe vi også gjør, sier han til di.se

Les flere saker på NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.