*Nettavisen* Økonomi.

Børsen svinger oppover

Usikkerheten skaper store svingninger på Oslo Børs.

18.09.08 10:04

Krisestemningen i den amerikanske finanssektoren nekter å slippe taket.

NA24 - din næringslivsavis

Etter én time har Oslo Børs svingt mellom pluss og minus. Hovedindeksen er nå opp 1,30 prosent til 328,70 poeng.

Sentralbanker over hele verden tar nå grep. De tilfører 180 milliarder dollar i kortsiktige gjensidige valutaavtaler. Dette er tiltak for å bedre likviditeten i det anstrengte kredittmarkedet.

Les mer: Sentralbankene tar grep

I Europa har også trenden snudd. Etter en positiv start faller de viktigste markedene er tendensen en helt annen. DAX-indeksen faller 0,35 prosent, mens FTSE 100 i London er helt flat. I Paris er CAC 40 ned 0,13 prosent.

Stockholm klatrer opp 0,60 prosent. I København stiger børsen forsiktige 0,10 prosent, mens Helsingfors løftes 0,3 prosent.

Fusjoner i fleng
Uroen har for alvor flyttet seg over til Europa. Nødløsningen der HBOS blir kjøpt opp av Lloyds viser at problemene i finansinstitusjonene ikke er avgrenset til USA. HBOS hadde et behov for egenkapital, men i stedet for å hente inn penger på egenhånd blir de nå slukt av en større konkurrent.

Les mer:Danner bankkjempe for 130 milliarder

- Det er ikke den siste til å gå heller, etter vår mening. Hvis du ikke kan hente inn kapital, da er du til salgs, kommenterer analytiker Rainer Gerdau i Saxo Bank, ifølge Dow Jones Newswire.

Fart i olje
Oljeprisen har falt i den asiatiske handelen. Nå råder frykten for at krisesituasjonen i den amerikanske finanssektoren kan medføre lavere etterspørsel etter råvarer. Faren er at den globale økonomiske veksten vil få en knekk og føre til at oljeetterspørselen reduseres.

Onsdag kveld fikk riktignok oljeprisen fart på seg, men oppturen er i ferd med å reverseres. Ved råvarebørsen i London koster et fat nordsjøolje med levering i november 93,75 dollar per fat. Det er godt over sluttnivået da Oslo Børs stengte onsdag.

Store fall
Aksjenedturen har fortsatt i Asia etter at kursene på Wall Street også raste nedover. Redningsaksjonen som skal hindre at forsikringsgiganten AIG skal kollapse totalt har ikke fått stor innvirkning på stemningen blant investorene. Nå lurer alle på hvem som er neste selskap ut i uføre.

Les mer:Asia-børsene i fritt fall og Finanskollaps på Wall Street

Spekulasjoner vil ha det til at Morgan Stanley og Goldman Sachs også trenger å finne en partner. Uroligheter knyttet til kapitalbehovet og soliditeten til de to gjenværende meglergigantene på Wall Street sørger for at hele finanssektoren får unngjelde. Det spekuleres også at de tradisjonelle bankene også kan havne i trøbbel. Nå er det Washington Mutual som kan bli kjøpt opp.

Les mer:Ryktestorm rundt enda en storbank

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.