Børsen svinger seg opp

Børsrallyet smitter over på hardt prøvede investorer på Oslo Børs.

13.02.09 12:07

Håp om at den amerikanske krisepakken snart vil bli vedtatt skapte rally i USA torsdag og en sterk børsdag i Asia fredag. Det smitter over på Oslo Børs og andre europeiske børser fredag.

Følg markedet tettest på NA24 iMarkedet

Hovedindeksen på Oslo Børs stiger 2,08 prosent til 235,90 poeng klokken 11.55.

De siste dagene har finansmarkedene gitt uttrykk for misnøye med at den forestående krisepakken til den ferske Obama-administrasjonen. Få detaljer og usikkerhet knyttet til treffsikkerheten har gitt stort fall i aksjemarkedene. Nå har det signaler om at det kan komme en egen pakke for å hjelpe amerikanske boligeiere som sliter med å håndtere boliglånene. Det sendte aksjene rett opp både i USA og Asia.

Les mer: USA hentet seg inn og Feststemning på Obama-rykter

Her hjemme spiller oljeprisen mye inn på børsutviklingen. Nyhetene om at de amerikanske myndighetene har flere tiltakspakker i ermet fikk også positive utslag i oljemarkedet. Markedet har rettet fokuset mot aprilkontraktene på nordsjøolje. Disse kontraktene faller 0,15 prosent til 45,96 dollar per aksje. Det er likevel godt over en 1 dollar høyere enn da Oslo Børs stengte torsdag.

StatoilHydro løftes 3,26 prosent til 123,30 kroner. Flere oljeserviceselskaper opplever også et godt løft. TGS Nopec la torsdag frem sitt resultat for fjerde kvartal og sendes videre opp fredag morgen. Aksjen viser en oppgang på 2,84 prosent til 47,05 kroner.

HTML EMBED

Oslo Børs

DNO løftes 1,55 prosent til 4,60 kroner. Oljeselskapet opplyser at de tar nedskrivninger og avsetninger på til sammen 921 millioner kroner i fjerde kvartal. Mye av dette kommer fra eierposten i Det norske oljeselskap som har blitt kraftig redusert i verdi under finansuroen. De har også tatt avsetninger på 200 millioner kroner i forbindelse med eierinteresser i en oljeblokk i Jemen.

Les mer. Aksjesmell for DNO

Lakseoppdretterne i Cermaq blir ikke kvitt helseproblemene i Chile og opplever også trøbbel med fiskesykdom i Nord-Norge. Det resulterte i et underskudd for fjerde kvartal. Aksjekursen faller 1,16 prosent til 25,50 kroner.

Les mer: Cermaq sliter med helsen

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Billettsystemselskapet Fara topper vinnerlisten. Selskapet er også et av mange som har lagt frem sitt resultat etter fjerde kvartal. Aldri tidligere har de levert bedre tall og det er med på å sende aksjekursen opp 25,00 prosent til 1,50 kroner.

Les mer: Historisk resultat

Seismikkselskapet SeaBird Exploration stiger 15,38 prosent til 3 kroner etter at de har melder om en kontrakt med Chevron i Nigeria. Kontrakten gjelder å samle inn informasjon om havbunnen ve Agbami-feltet ved hjelp av noder. Varigheten er anslått til mellom 6 og 9 måneder.

Bioteknologiselskapet Pronova Biopharma kan vise til en svært sterk vekst i fjerde kvartal, både i resultatet og inntektene. Investorene virker å være ganske godt fornøyde med tallene, og ved lunsjtider stiger aksjen 2,38 prosent til 21,50 kroner.

Les mer: Heftig vekst for Pronova

Også ellers i Europa ser vi oppgang. De viktigste indeksene i Europa, DAX i Frankfurt, CAC 40 i Paris og FTSE 100 i London stiger alle med mellom 1,3 og 2,1 prosent.

I Stockholm stiger børsen 1,27 prosent, i København er oppgangen på 1,24 prosent, mens i Helsinki stiger børsen beskjedne 0,52 prosent.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.