*Nettavisen* Økonomi.

Børsen tar seg opp

Den skyhøye oljeprisen sender det norske aksjemarkedet opp igjen etter en svak åpning.

Aksjene på Oslo Børs har tatt seg opp igjen etter en svak start. Den høye oljeprisen bidrar til at hovedindeksen stiger 0,15 prosent til 382,98 poeng.

NA24 – din næringslivsavis

Oljeselskapene Statoil og Norsk Hydro stiger igjen og topper listen over de mest omsatte aksjene. Etter en svak start er oljegigantene opp henholdsvis 1,12 prosent til 181 kroner og 0,87 prosent til 174 kroner. DNO følger etter med en oppgang på 0,83 prosent 12,20 kroner.

Høy oljepris
Oljeprisen holder seg rekordhøy og et fat nordsjøolje med levering i september omsettes for 77,55 dollar. Det er gjort funn av korrosjon på en oljeledning i Alaska og det har ført til at et oljefelt er stengt. Den reduserte produksjonen i USA gjør at oljeprisen stiger igjen mandag etter å ha svekket seg noe fredag kveld.

Det er feltet Prudhoe Bay i Alaska som har måttet stenge etter at det var fare for at en oljeledning ville gå i stykker. Dermed er det er produksjonsbortfall på hele 400.000 fat olje om dagen, noe som tilsvarer 8 prosent av den daglige oljeproduksjonen i USA.

Den anspente situasjonen i Midtøsten gjør også sitt til at oljeprisen stiger. Aktiviteten på begge sider har tatt seg kraftig opp og det fører til at usikkerheten sprer seg til de andre nabolandene i regionen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Statoil

Olje på topp

Det lille oljeselskapet CanArgo troner øverst på vinnerlisten og stiger 22,22 prosent til 5,39 kroner. Meglerhuset Orion Securities har tatt aksjen inn i sin portefølje over foretrukne aksjer. Modellporteføljen til meglerhuset består nå av fire mindre oljeselskaper, og gjennom å ta inn CanArgo øker dermed eksponeringen mot denne bransjen.

- Risikoen er skyhøy, men gjør selskapet et større oljefunn, kan aksjen mangedoble seg, skriver Orion i sin morgenrapport.

Orion tror dessuten at oljeprisen vil holde seg sterk i tiden fremover, og mener futurekontraktene indikerer at oljeprisen vil stige fremfor å falle.

Andre vinnere
Eitzen Maritime Service følger etter på vinnerlisten med en oppgang på 20,61 prosent. Omsetningen i aksjen er ikke all verden og det bidrar til den spenstige oppturen.

FIRM blir sendt opp 5,96 prosent til 16 kroner. Det er meglerhuset Fondsfinans som er den største kjøperen og står bak 98,7 prosent av nettokjøpene.

Interessen tok seg opp etter at selskapet melder om en banebrytende avtale innen subsea-bransjen. Utstyret det dreier seg om skal leveres til et prosjekt i Mexicogolfen og kontrakten har en verdi på over 8 millioner kroner. Aksjen blir løftet 5,16 prosent.

Klikk på bildet for å forstørre.

Norwegian

Flyselskapet Norwegian topper taperlisten med en nedgang på 4,59 prosent til 93,50 kroner. Meglerhuset DnB NOR Markets har kastet aksjen ut av din portefølje av favorittaksjer, etter en pen gevinst. Konkurrenten SAS melder at de hadde rekordhøy kabinfaktor i juli og at selskapet opplevde en sterk passasjervekst.

Hafslund A-aksjen er ned 3,72 prosent til 110 kroner. Fredag steg aksjen rundt 5 prosent etter at solenergiselskapet REC leverte et knallsterkt resultat.

Oljen senker Europa
Oslo Børs tynges også av børsfallet ellers i Europa. Frykten for at inflasjonen vil ramme den økonomiske veksten i verdens viktigste økonomi fører til at de europeiske aksjene faller tilbake.

Den høye oljeprisen tynger også børsene i Europa. DAX-indeksen i Tyskland faller 1,4 prosent, mens FTSE i London er ned 0,7 prosent. I Paris faller CAC 40-indeksen 1,2 prosent.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.