*Nettavisen* Økonomi.

Børsen tok rekordpause

Rekorduken fikk en lei slutt, men det var noen som strålte i solen.

30.04.07 11:16

Fire dager med rekorder ble avbrutt av en nedtur for oljetunge Oslo Børs. Hovedindeksen falt 0,69 prosent til 475,23 poeng. I løpet av uken satte børsen tre historiske sluttrekorder, og kan vise til en rekke toppnoteringer.

NA24 - din næringslivsavis

Drevet av solide resultatrapporter i inn- og utland samt høy oljepris ble uke 17 rekordenes uke selv om hovedindeksen kun la på seg 0,71 prosent.

Oljetungvekterne med Statoil og Norsk Hydro i spissen ble for tunge til at rekordkjøret fortsatte fredag. Det var likevel noen som strålte.

Solskinn
Ledelsen og aksjonærene i REC kan glede seg over det sterke resultatet selskapet leverte for første kvartal. Markedet visste å sette pris på det sterke tallene og sendte aksjen opp 7,40 prosent til 167 kroner. REC-aksjen var over 169 kroner tidligere fredag og satte med det ny bestenotering.

I første kvartal tjente REC 782 millioner kroner før skatt, mens tallknuserne hadde ventet 632 millioner kroner, viser tall fra TDN Finans. Driftsinntektene lå også høyt over anslagene til analytikerne og endte på 1,62 milliader kroner mot ventet 1,47 milliarder kroner.

Vinneren
Eneste aksje som gjorde det bedre enn REC var et lite IT-selskap.

Den nye administrerende direktøren i Exense Petter Ib Christiansen kjøpte fredag 50.000 aksjer i selskapet. Det likte markedet som sendte aksjekursen opp 8,18 prosent til 5,95 kroner. Aksjene er kjøpt over Oslo Børs på kurser fra 5,90 kroner til 6,05 kroner. Dette er de første aksjene han eier i selskapet.

Fallende oljepris
Oljekjempene Statoil og Norsk Hydro ble begge rammet av fallende oljepris. Aksjene ble sendt ned 2,34 prosent til 166,75 kroner og 2,37 prosent til 206 kroner. Det var ikke bare oljeprisen som førte til skepsisen. Statoil har bladd opp rundt 12 milliarder kroner for et kanadisk oljeselskap.

Gjennom kjøpet av North American Oil Sands Corporation får de tilgang til utvinnbare reserver på 2,2 milliarder fat olje ved et oljesandfelt i Canada. Selv om dette er et nytt område for Statoil, mener oljeselskapet at de skal kunne utnyttet dette godt. De store oljeselskapene sliter med fallende produksjonsrate i Nordsjøen og må dermed ut av landet for å få erstattet tapet av produksjon.

Usikre på Statoil-kjøp
Analytikerne er litt usikre på Statoils siste kjøp. De mener det ikke er gitt at kjøpet blir en suksess, siden Statoil har betalt mer per fat olje enn de har satt som mål. Fordelen med kjøpet at den politiske risikoen og skatten er langt lavere enn andre steder.

På toppen av dette meldte Statoil torsdag ettermiddag at Kvitebjørn-feltet stenges fra 1. mai og helt frem til fjerde kvartal. Dette kan medføre at Statoil ikke når de produksjonsmålene de har satt for 2007.

ABG Sundal Collier gikk uten rett til utbytte på 1,60 kroner fredag. Aksjekursen ble sendt ned 8,60 prosent til 14,35 kroner tilsvarende de 1,35 kroner. Dermed steg aksjen i realiteten.

Ignis skal hente inn 104,9 millioner kroner i frisk kapital gjennom en fortrinnsrettet emisjon. Tegningskursen er satt til 0,70 kroner per aksje og markedet sendte Ignis-aksjen ned mot dette nivået. Ignis falt 4,88 prosent til 0,78 kroner.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.