*Nettavisen* Økonomi.

Børsene til værs

Foto: ANDY RAIN (EPA)

Europas børser er i festhumør tross GM-konkurs.

01.06.09 10:55

I Norge er det mandag stengt på Oslo Børs, men ute i Europa er det åpent for handel. Og det går mot en god start på juni.

NA24 - din næringslivsavis

Den europeiske indeksen Dow Jones Stoxx 600 stiger 2,17 prosent til 212,73 poeng i morgentimene, og det tyder altså på at Europa-børsene fortsetter trenden fra i mai.

Ser lyst ut
Den tyske Dax-indeksen stiger 3,2 prosent til 5105 poeng, mens den franske CAC 40-indeksen er opp 2,4 prosent til 3357 poeng.

Også i London ser det lyst ut. FTSE 100-indeksen i London klatrer 1,74 prosent til 4495 poeng.

Oppgangen kommer etter positiv utvikling også i Asia. Nikkei-indeksen endte for eksempel opp 1,6 prosent natt til mandag. Dermed endte den toneangivende indeksen på sitt høyeste nivå på åtte måneder.

– Nærmere bunnen
MSCIs verdensindeks har ikke vært på et høyere nivå på om lag sju måneder. Indeksen stiger i dag 0,9 prosent til 979,15 poeng. Det er ny optimisme i markedet.

– Vi er kommet nærmere bunnen for økonomien. Makrotallene som kommer er ikke like stygge som de var. Vi vil fortsette med å se denne positive utviklingen, sier Andy Lynch ved Schroder Investment Management i London til Bloomberg News.

Handel i futurekontrakter i USA tyder også på at børsdagen der vil bli positiv. Futurekontraktene steg i verdi også etter at GM-konkursen kom for dagen.

GM konkurs
For nyheten om at General Motors går konkurs mandag har ikke bidratt til å svekke børsene, verken i Asia eller i Europa. Heller tvert om. Nyheten om konkursen har i stor grad bidratt til å fjerne noe av usikkerheten i markedet.

Flere analytikere sier til nettsteder som Bloomberg, MarketWatch og Reuters at konkursen til en viss grad gir en kortsiktig støtte til aksjemarkedet. De langsiktige virkningene er imidlertid usikre, og avhenger av i hvilken form GM gjenoppstår.

– At GM går gjennom konkursprosessen er veldig positivt for bilindustrien. Nå burde de kunne gjenoppstå som en konkurransedyktig aktør i markedet. Det eneste som har holdt GM tilbake er avtaler med arbeiderne og forholdet til kreditorene. Alt dette burde forsvinne gjennom en konkurs, mener Len Blum ved investeringsselskapet Westwood Capital LLC i New York overfor Bloomberg News.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.