*Nettavisen* Økonomi.

Børsens styreleder må gå etter supertabbe

Foto: Mediehuset Nettavisen

Brøt børsens regler, men ventet to måneder på å trekke seg. - For en styreleder på Oslo Børs er dette både uholdbart og uakseptabelt, derfor trekker jeg meg.

27.01.14 11:18

Lenge ble Oslo Børs sett på som en «innsidebørs» av utlendinger. Men nitidig arbeid gjennom mange år har gjort Oslo Børs til en av de mest velfungerende børsene i verden.

Nå har dette arbeidet fått seg en kraftig smell. Børsens styreleder Leiv Askvig har ikke klart å overholde børsens eget reglement.

I slutten av november i fjor brøt Askvig børsens egne flaggeregler, dog bare med rundt tre timer.

Som styreleder ved Oslo Børs har Askvik det øverste ansvaret for at børsens regler overholdes til enhver tid.

- Jeg tar det fulle ansvaret

I et eksklusivt intervju med Nettavisen NA24 legger Askvig seg langflat.

- For en styreleder på Oslo Børs er dette både uholdbart og uakseptabelt, derfor trekker jeg meg etter eget ønske. Sett fra Sundt AS sin side var dette en enkeltstående hendelse som jeg tar det hele og fulle ansvaret for, sier Askvig til Nettavisen NA24.

Askvig er ikke bare styreleder på Oslo Børs og morselskapet Oslo Børs VPS HOLDING, men også administrerende direktør i Sundt AS, som forvalter en av Norges største private pengebinger. Sundt AS eies av arvingene etter avdøde Petter Sundt, som sammen med fetteren Morten Bergesen skapte en milliardformue på bestefarens rederi Bergesen d.y.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Aas, Erlend

Askvig forvalter milliardverdier i Sundt AS, som i dag eies av Christian Grüner Sundt og Helene Sundt.

Nå gir Finanstilsynet og direktør Anne Merethe Bellamy kritikk til Askvig, men finansnestoren slipper unna bot.

Finanstilsynet skriver:

«Finanstilsynet tar til etterretning at manglende rutiner og uoppmerksomhet er årsaken til den forsinkede flaggemeldingen og understreker viktigheten av at rutinene for fremtiden skjerpes.»

Her kan du lese Finanstilsynets beskjed

Det var et aksjekjøp som Sundt AS gjorde i det børsnoterte selskapet EAM Solar ASA den 26. og 27. november i fjor som førte til at selskapet oversteg flaggegrensen.

Handlene ble imidlertid ikke meldt Oslo Børs før formiddagen den 28. november, da feilen ble oppdaget.

- Vi kom til skade for å glemme at Sundt AS hadde lånt ut aksjer til et meglerhus som ble brukt i forbindelse med market making. Denne glippen førte til at da vi løpende fulgte med på aksjebeholdningen i EAM Solar, så ble opptellingen feil og flaggeplikten brutt, sier Askvig.

- Må gå
Det er ikke snakk om mange aksjer, 1.000 alt i alt, eller 0,04 prosent.

Men det er nok til at Oslo Børs ikke kan leve med at deres øverste leder kan fortsette.

- Oslo Børs er helt avhengig av tillit. Mitt brudd på flaggeplikten er ikke forenlig med det å være styreleder på Oslo Børs.

- Aksjekjøpet skjedde i slutten av november, altså for to måneder siden. Hvorfor tok det så lang tid før du informerer markedet? Hvorfor trakk du deg ikke før?

- Jeg fant det korrekt å avvente til Finanstilsynet var ferdige med sin behandling, sier Askvig.

- Skyldes den lange tiden at du egentlig ikke ønsket å gå av?

- Nei. Men jeg fant det korrekt å avvente min endelige beslutning til Finanstilsynet hadde fattet sitt vedtak, sier Sundt-sjefen.

- Føler du deg presset til å gå av? Er det andre personer som har presset deg til å gå av?

- Jeg går av som styreleder etter eget initiativ, sier Askvig.

- Brøt med tre timer
Sundt AS kjøpte 60.000 aksjer den 26. november og ytterligere 5.000 aksjer den 27. november i EAM Solar gjennom meglerhuset ABG Sundal Collier.

Det var EAM Solars nyhet om at selskapet hadde kjøpt en portefølje av solcellefabrikker i sør Italia som trigget Sundts kjøp.

Sundt AS skal løpende ha sjekket aksjebeholdningen sin i EAM Solar, men glemte at selskapet hadde en liten aksjepost som var på utlån og stod på konto hos meglerhuset Carnegie.

- Da feilen ble oppdaget av oss. Vi varslet umiddelbart Oslo Børs, men dessverre ble flaggegrensen brutt med tre timer, sier Askvig.

Sundt AS eier 400.000 aksjer i EAM Solar etter kjøpet, 25.000 av disse var imidlertid lånt ut, slik at det på VPS-kontoen til Sundt AS viste kun 375.000 aksjer.

Hopper opp
Benedicte Schilbred Fasmer rykker opp fra nestleder til leder av styrene til Oslo Børs og morselskapet Oslo Børs VPS HOLDING.

- Leiv Askvig har gjort en utmerket jobb i ulike styrer i konsernet i fem år. Det er derfor veldig synd at han må trekke seg. Oslo Børs’ styre forvalter regelverket, og dermed også mye av tilliten til Oslo Børs, så jeg har både respekt og forståelse for Leivs beslutning, sier Fasmer.

Klikk på bildet for å forstørre.

Finansnestor
Flaggereglene er viktig for en børs da store aksjonærers salg eller kjøp i et selskap kan ha betydning for aksjekursen.

Siden flaggereglene ble introdusert på Oslo Børs har mange kjente investorer blitt bøtelagt, blant annet eieren av Fondsfinans Erik Must, Kapital-eier Trygve Hegnar og den tidligere turbotraderen Idar Vollvik.

EAM Solar hentet nylig inn over 200 millioner kroner med hjelp av meglerhusene Carnegie, Arctic Securities og ABG Sundal Collier.

Sistnevnte meglerhus kjenner Askvig godt. Sundal Collier var hans arbeidsplass i 15 år, hvorav fem av dem var som administrerende direktør.

For det er ikke hvem som helst som har tråkket i salaten. Siviløkonomen fra BI med tilleggsutdannelse fra prestisjeuniversitet Harvard, har helt siden 1980-tallet vært en av de mest fremtredende personene i det norske aksjemarkedet.

I tillegg til styreledervervene i Oslo Børs og morselskapet Oslo Børs VPS HOLDING, er han også styremedlem i de store eiendomsselskapene Pandox AB og Eiendomsspar/Victoria Eiendom, i Agder OPS Veiselskap, investeringsselskapet Toluma samt Astrup Fearnley.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag