*Nettavisen* Økonomi.

Børsfest etter EU-avtale

Foto: (AP)

Børsene i Europa og USA gikk rett opp.

27.10.11 20:43

Da utfallet av EU-toppmøtet ble klart klokken 4 natt til torsdag, ble resultatet noe investorene likte. Over hele verden sendte børsinvestorene børsene i taket.

Dax-indeksen i Frankfurt endte dagen opp hele 5,4 prosent, mens FTSE-indeksen i London var opp 2,9 prosent. På Oslo Børs var Hovedindeksen opp 3,01 prosent til 394,92 poeng. Dette var faktisk det høyeste nivået for indeksen i Oslo torsdag.

Også på Wall Street var det fest, og det var finansaksjene som ledet an. De ledende amerikanske aksjeindeksene var torsdag ettermiddag opp rundt 2 prosent.

Liker EU-avtale
Selv om forventningene til EU-toppmøtet var skyhøye i forkant, og at risikoen for en skuffelse var stor, så ser det ut til at investorene er meget fornøyd med utfallet.

EUs toppledere fikk vedtatt en reduksjonen av den greske gjelden til det private med 50 prosent. Videre ble det avtalt at redningsfondet EFSF vil økes til 1.000 milliarder euro. Videre er det klart at bankene vil rekapitaliseres med 106 milliarder euro.

Hører sammen
Selv om amerikanske banker er svært lite eksponert i mot en kollaps i Sør-Europa, så viser lettelses rallyet på børsene verden over at investorene vurdere at finansmarkedenes utvikling er knyttet opp mot hverandre.

Finansaksjer som Bank of America, Citigroup stiger og JP Morgan var alle opp over 5 prosent torsdag ettermiddag. Mest opp var Morgan Stanley som steg nesten 10 prosent i torsdagens lettelsesrally.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag