*Nettavisen* Økonomi.

Børsfest for Fredriksen-rigger

  Foto: Paul Weaver (Nettavisen)

Oljesmurt opptur på Oslo Børs.

07.10.15 15:40

Etter ny oppgang i oljeprisene åpnet Oslo Børs i positivt terreng onsdag, med til dels kraftig oppgang for oljerelaterte aksjer.

Halvveis ut i handelsdagen er hovedindeksen opp 0,49 prosent til 615,98 poeng, og er nå opp nær åtte prosent den siste uken.

Referansekontrakten på nordsjøoljen omsettes for 52,9 dollar per fat, opp 1,8 prosent i dag og opp nær ti prosent siden forrige onsdag.

Les: Nytt hopp i oljeprisene

Børsfest for Fredriksen-rigger
Statoil følger med oljeprisen og stiger 2,7 prosent, mens John Fredriksens riggselskap Seadrill sendes opp over 11 prosent prosent, etter at aksjen steg tilsvarende på New York-børsen i går.

I oljeservicesektoren, som har fått bank på børsen i kjølvannet av fallende oljepris og oljeselskapenes budsjettkutt, har flere aksjer gått sterkt den siste uken:

- Seadrill er opp 28 prosent
- Fred. Olsen Energy er opp 32 prosent
- Subsea 7 er opp 18 prosent
- Aker Solutions er opp 24 prosent
- Oljeserviceindeksen er opp 16 prosent

For hovedeier Fredriksen har den siste ukens Seadrill-oppgang økt aksjeverdiene med nær 1,7 milliarder kroner.

- Flere oljeserviceselskaper er opp 10 til 30 prosent de siste fem dagene. Det er helt ekstremt og det er ikke tvil om at det representerer en endring i sentimentet, sa aksjestrateg Erik Roland i Nordea i går ettermiddag.

- Fundamentalt har man ikke sett noe som tilsier at man skal bli superoptimistisk på oljeprisen på kort sikt. Men når oljeselskapene struper investeringsbudsjettene vet man at det tilbudsoverskuddet man har i dag vil forsvinne etter hvert. Etterspørselstall, spesielt fra Kina, er overraskende sterke. Det får kanskje folk til å tro at markedet vil være raskere i balanse enn man har fryktet tidligere, sa Roland.

Oppløftende signaler
Oljeprisene steg tirsdag etter at tall fra en amerikanske bransjeorganisasjon indikerte et fall i oljelagrene i forrige uke, mens analytikere hadde ventet en oppgang.

Fra oljekonferansen Oil & Money i London kom det ifølge Bloomberg oppløftende signaler, deriblant fra det internasjonale energibyråets leder som uttalte at oljeproduksjonen utenfor OPEC vil falle med en halv million fat per dag neste år.

- Gårsdagens oppgang kom etter at blant annet en representant for IEA uttalte at de venter fall i produksjonen gjennom 2016. En privat måling i forkant av dagens offisielle amerikanske lager oppdatering indikerer i tillegg et trekk i råoljebeholdningene for forrige uke mot opprinnelig forventninger om en økning på 2,4 millioner fat, kommenterer DNB Markets i en morgenrapport.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.