*Nettavisen* Økonomi.

Børsfest tross GM-konkurs

Foto: (Scanpix)

Gode makrotall ga Wall Street en knallstart på juni.

02.06.09 00:35

USA-børsene steg kraftig mandag. Positive makroindikatorer fra USA og Kina bidrog mye til oppturen, som kommer tross konkurs for General Motors.

De sentrale aksjeindeksene endte opp 2,5 til 3 prosent

Dow Jones endte på høyeste nivå siden januar, S&P 500 på høyeste nivå siden november, og Nasdaq har ikke vært så sterk siden oktober.

Konjunkturfølsomme aksjer som Alcoa og Caterpillar steg markant. Det samme gjør energirelaterte aksjer, siden oljeprisen fortsetter å stige. Til og med General Motors steg, tross konkurs.

Uventet inntektsvekst
Fokus er på positive makrotall. Mandag kom det først nye tall for husholdningenes inntekter og forbruk, og inntektstallet var uventet sterkt.

Husholdningenes inntekter steg med 0,5 prosent i april. I snitt hadde markedet ventet et fall på 0,2 prosent, ifølge Briefing.com. Tallet for mars ble justert fra minus 0,3 til minus 0,2 prosent.

Forbruket falt i april med 0,1 prosent. Her hadde markedet i snitt ventet et fall på 0,2 prosent, ifølge Briefing.com. Her ble mars-tallet justert fra minus 0,2 til minus 0,3 prosent.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Positive anleggsinvesteringer
Også fra næringslivet kom det positive signaler mandag.

ISM-indeksen, som måler innkjøpssjefenes syn på aktiviteten i næringslivet, steg fra 40,1 i april til 42,8 i mai. Det var omtrent som, eller marginalt bedre enn, forventningene, som lå litt over 42, ifølge Briefing.com. Delindeksen for nye ordrer ligger nå over 50 - noe som indikerer økt aktivitet - for første gang siden november 2007.

Tallet for anleggsinvesteringer (construction spending) overrasket klart. Her viste tallet for april en økning på 0,8 prosent, mens markedet i snitt hadde ventet et fall på 1,5 prosent, ifølge Briefing.com. Tallet for mars ble revidert fra pluss 0,3 til pluss 0,4 prosent.

Kina-tall viser ekspansjon
Innkjøpssjefindeksen i Kina viste ekspansjon for tredje måned på rad. Tallet for mai ble 53,1. Det er riktignok litt ned fra 53,5 i april, men så lenge indeksen ligger over 50 indikerer den økende aktivitet i næringslivet.

GM konkurs
Det er nå offisielt at General Motors blir satt under konkursbeskyttelse. Men dette blir ikke oppfattet negativt, snarere tvert om.

Flere analytikere sier til nettsteder som Bloomberg, Marketwatch og Reuters at konkursen til en viss grad gir en kortsiktig støtte til aksjemarkedet. De langsiktige virkningene er imidlertid usikre, og avhenger av i hvilken form GM gjenoppstår.

– At GM går gjennom konkursprosessen er veldig positivt for bilindustrien. Nå burde de kunne gjenoppstå som en konkurransedyktig aktør i markedet. Det eneste som har holdt GM tilbake er avtaler med arbeiderne og forholdet til kreditorene. Alt dette burde forsvinne gjennom en konkurs, sier Len Blum ved investeringsselskapet Westwood Capital LLC i New York til Bloomberg News.

Det er viktig å merke seg at dette er en konkurs etter den såkalte Chapter 11-lovgivningen i USA, som innebærer at driften fortsetter, og målet er at et nytt, men mindre, bilkonsern skal bli i stand til å stå på egne ben etter en periode.

Les mer: Tidenes største industrikonkurs

Ut av indeks
General Motors blir nå tatt ut av Dow Jones-indeksen og erstattet med IT-selskapet Cisco. Samtidig tar finanskonsernet Citigroup ut til fordel for forsikringsgruppen Travelers Companies.

New York-børsen sier mandag morgen at GM vil bli strøket før børsstart tirsdag, men selskapet har mulighet til å be om en ny vurdering av dette.

Det er uklart om dagens aksjer overhodet vil ha noen verdi. Dette vil først bli avgjort av den oppnevnte skifterettsdommeren.

GM-aksjen endte mandag uendret tross konkursen, noe som muligens kan skyldes at shortselgere kjøper tilbake aksjer for å avslutte posisjonene sine. Uansett viser dette at en konkurs var ventet, og allerede lå innbakt i kursen, som forlengst har kollapset.

Olje videre opp
Oppturen i oljemarkedet fortsetter med uforminsket styrke. Den amerikanske referanseoljen WTi for juli-levering steg hele 3,4 prosent til 68,58 dollar, det høyeste nivået siden begynnelsen av november.

Oljeprisen løftes i takt med aksjemarkedet av små tegn til økonomisk bedring, samtidig som oljeprisen ofte beveger seg motsatt av dollaren, som i det siste har falt markant.

Les mer: Dollaren stuper

Oljeoppgangen bidrar til å heve olje- og oljeserviceaksjer markant mandag. Delindeksen for oljeaksjer steg mandag 3? prosent, delindeksen for oljeservice 5 prosent.

Les mer: En oljefest

Dagens nøkkeltall:

Dow Jones +2,60% til 8.721,44

Nasdaq +3,06% til 1.828,68

S&P 500 +2,58% til 942,87

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.