*Nettavisen* Økonomi.

Børsfesten som forsvant

Foto: (Scanpix)

Et skred av dårlig nyheter ødela stemningen på Oslo Børs.

22.01.09 22:00

Bedrøvelige nyheter fra flere av verdens teknologikjemper selskaper og kraftig fall i oljeprisen spolerte det som kunne ha blitt en festdag på Oslo Børs.

NA24 - din næringslivsavis

På det høyeste var hovedindeksen på Oslo Børs opp 3,2 prosent torsdag.

Men utover ettermiddagen kastet negative resultater fra internasjonale giganter som Nokia og Microsoft skygger over verdens børser. Med kraftig fallende oljepris på tampen av dagen greide heller ikke Oslo Børs å stå imot fallet.

Hovedindeksen endte ned 1,08 prosent til 219,11 poeng.

Teknonedtur 1
Verdenslederen Nokia greide ikke å innfri markedets forventninger til fjerde kvartal, og mobilkjempens utsikter for fremtiden bar ikke bud om en snarlig bedring i markedet. For hele 2009 ser Nokia en nedgang for totalmarkedet på 10 prosent sammenlignet med nivåene i 2008, og at nedgangen blir større i første halvdel enn i andre halvdel.

LES MER:Nokia skuffer markedet

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Teknonedtur 2
Når amerikanske Microsoft noen timer senere rapporterte skuffende resultater og varslet oppsigelser var tonen satt for på både amerikanske og europeiske børser. Selskapet til Bill Gates har planer om å redusere de årlige kostnadene med 1,5 milliarder dollar, og varsler at de vil kutte antallet jobber med 5.000 de neste 18 månedene. Microsoft er usikre på den videre utvikling for regnskapsåret og viser til den uavklarte økonomiske situasjonen i verden.

- Vi er ikke immune mot den økonomiske nedturen i verden, sier konsernsjef Steve Ballmer.

LES MER:5000 må gå fra Microsoft

Oljesjokk fra USA
Torsdag ettermiddag var det også duket for de ukentlige oljelagertallene fra de amerikanske myndighetene. Lagrene har vist en kraftig vekst de siste ukene og lagernivåene er langt høyere enn hva som er normalt for denne tiden av året.

Rapporten avslørte at USA flommer av olje. Råoljelagrene vokste med hele 6,4 millioner fat i forrige uke.Ved utgangen av uken som ble avsluttet 16. januar var det 332,7 millioner fat råolje på lagrene. Destillatlagrene vokste i samme periode med 0,8 millioner fat, men drivstofflagrene viser en oppgang på 6,6 millioner fat.

LES MER:Oljelagrene til værs

Dette var langt mer enn ventet.

Analytikerne ventet på forhånd at råoljelagrene ville stige med 1,4 millioner fat, mens drivstofflagrene var ventet å stige med 2,1 millioner fat. Destillatlagrene var ventet å vokse med 1,4 millioner fat, ifølge Reuters.

Oljeprisen falt like etter offentliggjøringen av tallene. Et fat nordsjøolje med levering i mars koster nå 43,70 dollar, noe som er ned 2,67 prosent. WTI-oljen faller 2,63 dollar til 40,92 dollar fatet.

Dette ga også utslag på oljedominerte Oslo Børs. StatoilHydro falt 2,94 prosent til 119 kroner, mens Seadrill og PGS falt henholdsvis 3,60 og 3,51 prosent.

Oljebefrakteren Frontline måtte se en kursnedgang på 6,35 prosent til 195,50 kroner.Tankratene har falt noe tilbake etter oppturen i forrige uke.

LES MER: Oppturen over for supertankerne

Salgspresset avtok i Dnb Nor
DnB Nor har hentet inn noe av det tapte etter kursraset tidligere i uken. Aksjen endte opp 2,22 prosent til 18,45 kroner.

Onsdag ettermiddag forsøkte den norske banken å berolige markedet med at tapene ikke blir betydelige i fjerde kvartal.

LES MER: DnB Nor knaller til

Citigroup har senket kursmålet i DnB Nor etter at de sendte ut presiseringen i går. Ifølge Dow Jones Newswire beholder derimot meglerhuset kjøpsanbefalingen, men barberer kursmålet med 10 kroner til 40 kroner. På dagens kursnivåer mener det at mye dårlig nytt er allerede priset inn i aksjekursen.

Dagens mest omsatte aksje var kunstgjødselkonsernet Yara med en omsetning på 1,62 milliarder kroner. Aksjen endte ned 0,79 prosent til 157,25 kroner.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Få næringslivsnyheter direkte på mobilen: Send NA24 START til 1930 (tjenesten koster kr. 4,- per melding).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.