Børsfiasko for telekomet

Amerikanske Vonage vokser raskt på bredbåndstelefoni. Men selskapets debut på børsen ble årets fiasko. Det lover ikke godt på børsplanene til norske Telio.

HOUSTON (NA24): Onsdag ble bredbåndstelefonselskapet Vonage notert på New York-børsen etter å ha hentet inn 531 millioner dollar, eller rundt 3,2 milliarder kroner fra investorer i forkant av noteringen.

Hovedtilrettelegger Citigroup hadde priset aksjen til 17 dollar, men markedet har vært brutalt etter at handelen begynte. Onsdag falt aksjen 12,7 prosent. Torsdag har den falt med ytterligere 12 prosent etter en drøy times handel. Dermed har nær en fjerdedel av selskapet forsvunnet.

En så dårlig utvikling for en høyt profilert børsnotering er ekstremt uvanlig, i alle fall i USA. Vanligvis vil selskapet og tilretteleggerne forsøke å prise aksjen slik at etterspørselen er stor nok til å gi et lite løft etter at handelen begynner.

Verste på lenge
Allerede fallet den første dagen kvalifiserte Vonage til årets desidert verste notering i USA.

Investorenes skepsis henger trolig sammen med at Vonages kraftige vekst aldri har ført selskapet i nærheten av å tjene penger. På fem år har selskapet tapt 467 millioner dollar.

Etter kursfallet er selskapet verdt rundt 2 milliarder dollar. Vonage har i overkant av 1,6 millioner abonnenter, med tyngdepunkt i USA. Etter kursfallet utgjør verdien mellom 7000 og 8000 kroner pr. kunde.

Telio på vei
Vonage-fiaskoen kommer mens det norske bredbåndstelefonselskapet Telio forbereder sin notering på Oslo Børs.

Telio og tilretteleggerne DnB NOR Markets og SEB Enskilda er nå i ferd med å selge 3 millioner nye og 1 million eksisterende Telio-aksjer til en indikert kurs på 31 til 37 kroner. Dette verdsetter Telio til 652 til 778 millioner kroner.

Telio hadde ved utgangen av første kvartal 90.300 kunder. Verdien av Telio er dermed indikert til mellom 7.200 og 8.600 kroner pr. kunde, altså omtrent det samme som Vonage, etter kursfallet.

Telio klarte, i motsetning til Vonage, å nå positiv bunnlinje i fjor.

Planen er å gå på Oslo Børs 2. juni.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.