*Nettavisen* Økonomi.

Børsflopp og oljetopp

Oljeprisen stikker til nye høyder, men klarte ikke hindre at Oslo Børs fikk juling torsdag. Les alt om børsen her.

13.07.06 17:19

Torsdag ble en trist dag for den oljetung børsen i Oslo. Hovedindeksen endte ned 1,35 prosent til 384,35 poeng. Hele 114 aksjer ble notert med en nedgang sammenlignet med sluttkursen i går. Kun aksjer fikk en 24 opptur. Omsetningen er fortsatt preget at det er sommerferie, selv om har tatt seg noe opp de siste dagene.

NA24 - din næringslivsavis

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (NA24)

- Oslo Børs følger utlandet ned og klarer ikke stå i mot børsnedgangen ute, selv om oljeprisen er rekordhøy, sier en megler til NA24 iMarkedet og sier videre at børsene i utlandet faller på geopolitiske uro og at det har kommet svakere resultater etter andre kvartal i USA.

Den høye oljeprisen skal dessuten være negativ for de børsene som ikke har tunge oljeselskap i ryggen.

- Det har vært fokus på at resultatene etter andre kvartal skal løfte markedet, men det har ikke skjedd enda, sier en megler til NA24 iMarkedet som samtidig mener der er for tidlig å være negativ til selskapene som ikke har levert.

- Resultatsesongen har vært både og. Acergy og Tandberg overrasket på oppsiden, mens spesielt Tandberg TV var svakere enn man kunne forventet, fortsetter megleren.

Rekordhøy oljepris
Et fat nordsjøolje med levering i august steg hele 2,26 prosent og kunne notere seg for første gang over 76 dollar. Første kontraktene på nordsjøoljen har aldri vært dyrere enn de var torsdag ettermiddag.

Frykten for at krigshandlingene mellom Israel og Libanon skal forflytte seg til resten av den ustabile situasjonen i Midt-Østen, gjør at oljeprisen setter nye rekorder denne dagen. I tillegg er det nye angrep på oljeledningene i Nigeria, samt fokus på Irans atomprogram. I går kom det tall som viser at de amerikanske oljelagrene fikk et langt større trekke enn ventet, dette er med på å sende oljeprisen videre opp.

Oljetungvekterne klart til slutt å ende opp på den høye oljeprisen. Statoil og Norsk Hydro ble ikke overraskende de mest omsatte aksjene og endte opp 0,54 prosent til 187,50 kroner og 0,29 prosent til 174,50 kroner.

De to andre oljeselskapene DNO og Altinex klarte ikke holde følge med oljegigantene og endte henholdsvis ned 1,55 prosent til 12,70 kroner og uforandret på 1,32 kroner. DNOs partner, Oilsearch, meldte at de har gjort funn av gass og olje i forbindelse med boringen av brønn 11 ved Nabrajah i Jemen. Markedet sendte først aksjekursen opp, men nyhetene klarte ikke hindre at aksjen endte i rødt.

Dårlig dag
Opera ble dagen taper og falt 8,33 prosent. Glitnir og Morgan Stanley var en av de største selgerene i aksjen.

Gyldendal fulgte etter og aksjekursen falt 7,69 prosent til 300 kroner. Det ble ikke omsatt mer enn 1.440 aksjer og det var Pareto som var den eneste kjøperen denne dagen, mens DnB NOR Markets var den desidert største selgeren.

Børsnykomlingene i Trolltech falt 7,14 prosent og fulgte etter på taperlisten. Selskapet gikk i forrige uke på børs og har siden da hatt en fantastisk oppgang. De siste dagene har nedturen kommet for de som er aksjonærer i selskapet. Det er ikke kommet noen melding fra selskapet.

Stepstone blir også tynget av den dårlige utviklingen innen IT-sektoren og måtte konstatere at aksjen falt 6,88 prosent. Synnøve Finden er et annet selskap

Nordic Semiconductor og Software Innovation leverte svake tall for andre kvartal. Markedet svarer med å sende aksjekursene ned 4,04 prosent og 3,61 prosent. Software Innovation meldte mandag at de ikke ville klare å levere i henhold til forventningene. I dag la selskapet frem et skuffende svakt andre kvartal.

Sterke aksjer på tung dag
TeleComputing og Dolphin Interconnect Solution der investoren Erik Henriksen er blant de største eierne toppet vinnerlisten. Aksjene steg henholdsvis 5,26 prosent og 4,32 prosent, men oppgangen kom på lav omsetning.

ContextVision fulgte etter med en oppgang på 4,18 prosent. Selskapet meldte at de har fått en ultralydkontrakt med et stort japansk selskap.

Klikk på bildet for å forstørre.

Videokonferanseselskapet Tandberg leverte knall sterke tall for andre kvartal. Etter at selskapet presenterte tallene for markedet i går, ble kursen løftet hele 3,98 prosent til 58,75 kroner.

Orion Securitites oppjusterer estimatene og anbefalingen fra hold til kjøp.

- Vi anbefaler å kjøpe aksjen på åpningen selv om den åpner betydelig opp. Når snøballen først begynner å rulle i teknologi-selskaper, fortsetter gjerne bevegelsen i 2-3 dager på direkten, begrunner meglerhuset.

Kenneth Ragnvaldsen i Data Respons kunne legge frem et rekordsterkt resultat for andre kvartal. Selskapet har aldri hatt et bedre andre kvartal og viser til en sterk bedring på alle områdene. Aksjen ble sendt opp 3,08 prosent til 13,40 kroner.

De europeiske børsene tryner også. Les mer om det her. Oljerekord knekker børsene

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.