*Nettavisen* Økonomi.

Børsfrykten tok pause

Wall Street lot finanskrise være finanskrise og tok en fest torsdag.

11.09.08 22:55

Aksjeindeksene i USA steg kraftig torsdag tross en laber start på dagen, og endte opp rundt halvannen prosent etter en kraftig spurt den siste halvtimen av børsdagen.

Oppgangen kom til tross for at usikkerheten rundt finanssektoren er like ille som før. Fokus denne uken har vært på investeringsbanken Lehman Brothers, som onsdag annonserte en kriseplan som omfatter salg av viktige virksomheter.

Lehman-aksjen fortsatte sitt svalestup torsdag, og falt nye 43 prosent torsdag. Aksjen har falt 95 prosent fra toppen i fjor. Dagens prising innebærer at markedet ser en overhengende fare for at aksjonærene i Lehman taper alt, eller at selskapet blir solgt for smuler.

Verdien av Lehman er nå rundt 3 milliarder dollar. Det er mindre enn selskapet de siste årene har hatt i årlig overskudd etter skatt. P/E-verdien er altså under 1, og ett eneste år til med et slikt overskudd vil alene være nok til å gi aksjonærene hyggelig avkastning. Men det er det altså ikke mange som tror på.

Andre aksjer innen finans pekte i alle retninger, noe som vitner om usikkerheten som fortsatt råder. Merrill Lynch falt 17 prosent, Washington Mutual steg 18 prosent.

I tillegg har myndighetene i USA lagt frem nye tall fra arbeidsmarkedet som viste tegn til ny svekkelse.

Såkalte «First-time jobless claims» falt til 445.000 personer, mot Bloombergs ventede 440.000 personer.

Handelsbalansen var heller ikke mye å rope hurra for. Underskuddet økte i juli fra 58,8 til 62,2 milliarder dollar, sterkt preget av høy oljepris – som har falt tilbake i ukene etterpå. Prisen på importvarer falt imidlertid uventet i juli, når olje holdes utenom. Det bidrar til å dempe inflasjonsfrykten.

Uansett steg altså børsen torsdag.

Blant aksjer som bidrog til oppturen finner vi for eksempel General Motors, som steg 12 prosent, og Ford som la på seg 5 prosent. Meglerhuset JP Morgan tror de kriserammede bilprodusentene vil få statlig hjelp, i form av lån for å finansiere utvikling.

Delindeksene for olje og oljeservice steg begge rundt 2 prosent. Det skjedde selv om oljeprisen falt torsdag. Den amerikanske referanseoljen WTI falt 1,6 prosent til 100,90 dollar pr. fat. Imidlertid steg bensinprisen 3,5 prosent på råvarebørsen i New York, ettersom orkanen Ike ser ut til å ha kurs mot viktige raffinerier på Texas-kysten.

Dollaren, som har styrket seg markant de siste ukene, var lite endret torsdag. En euro koster nå 1,397 dollar, mot 1,394 dollar onsdag kveld.

Gull falt for niende dag på rad, og endte ned 2 prosent til 745,50 dollar pr. unse, første gang prisen ender under 750 dollar siden oktober i fjor.

Dagens nøkkeltall

Dow Jones +1,46% til 11.433,71

Nasdaq +1,32% til 2.258,22

S&P 500 +1.38% 1.249,05

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.