*Nettavisen* Økonomi.

Børshopp i Oslo

Oljeprisen får et skikkelig løft, men det er ikke oljeaksjene som leder an på børsen.

14.05.07 09:52

Oslo Børs blir løftet mandag morgen. Hovedindeksen stiger 0,53 prosent til 474,94 poeng.

NA24 - din næringslivsavis

Prisen på råoljekontraktene stiger på usikkerhet i oljemarkedet. Uroligheter i Nigeria fører til bekymringer for forsyningssituasjonen i Afrikas største oljeeksportør. Samtidig er det usikkerhet for hvordan bensinlagrene i USA vil takle kjøresesongen som kommer for fullt denne sommeren.

I tillegg begynner fristen Iran har på seg for å etterkomme kravene til FN og Vesten å nærme seg. Dermed satser spekulantene på at den geopolitiske premien i oljeprisen kan komme til å øke i tiden fremover.

Ved råvarebørsen i London koster stiger et fat nordsjøolje med levering i juni til 67,20 dollar. En dollar koster 6,04 kroner.

Kutter produksjonsmålet
Oppturen i oljeprisen får likevel ikke alle oljeaksjene til å ta av. Statoil stiger forsiktige 0,15 prosent til 167,25 kroner. Norsk Hydro følger etter med en oppgang på 0,24 prosent til 205,75 kroner.

Hydro melder som ventet at de ikke vil klare å nå sitt tidligere produksjonsmål for 2007. Dette kommer etter at Statoil gjorde det samme i forrige uke. Nedjusteringen skyldes nedstenging av og forsinkelse av produksjonen ved de Statoil-feltene Kvitebjørn, Kristin og Volve. Det nye produksjonsmålet lyder på 585.000 fat om dagen og er en nedgang fra 605.000 fat.

Altinex er uendret på 1,37 kroner. Samtidig som DNO er opp 0,36 prosent.

Boreselskapet Fred. Olsen Energy stiger 1,87 prosent til 299 kroner etter at de har fått en femårig kontrakt for riggen Borgny Dolphin verdt hele 436 millioner dollar

Kurshopp på kjøp
Rett etter at handelen på Oslo Børs kom i gang, stikker aksjene i Stavanger Aftenblad 23,78 prosent til 229 kroner. Det gir topplasseringen på listen over alle aksjene på Oslo Børs. Schibsted må by på hele Stavanger Aftenblad. Det sender aksjekursen til himmels.

Etter at Schibsted i løpet av helgen har kjøpt 1.506.730 aksjer i Stavanger Aftenblad har de kommet over 52,9 prosent av de utestående aksjene. Schibsted vil fremsette et pliktig tilbud på 234,33 kroner som er identisk med prisen de betalte for de siste aksjene i regionsavisen i Stavanger.

Ny opptur for Inmeta
Oppturen fortsetter også for IT-selskapet Inmeta som er opp 13,14 prosent til 7,45 kroner. Den siste uken har aksjene i Inmeta lagt på seg 45,5 prosent etter at de leverte et solid resultat for første kvartal i forrige uke.

Grenland Group er et annet selskap som opplever et løft. Aksjen er opp 5,86 prosent til 23,50 kroner. Det er dog kun omsatt 1.500 aksjer.

CanArgo er et annet selskap som opplever en opptur. Fredag leverte selskapet elendige tall for første kvartal, og sådde tvil om de hadde finansieringsevne til å kunne fortsette i samme retning. Noen av obligasjonseierne i oljeselskapet har konvertert gjeld for 15 millioner dollar til aksjer i datterselskapet Tethys Petroleum. Samtidig har obligasjonseierne fått warrents i CanArgo

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.