*Nettavisen* Økonomi.

Børshopp i Tokyo

Nikkei, Asia-børser Foto: Shizuo Kambayashi (Scanpix)

Etter det verste fallet siden finanskrisen, synes investorene at nok var nok.

16.03.11 08:52

Etter at Tokyo-børsen har blitt hamret i gulvet de siste dagene, var det opptur natt til onsdag norsk tid. Nikkei-indeksen steg solide 5,7 prosent til 9.093,72 poeng ved avslutningen. Dette er den største oppgangen én enkelt dag siden november 2008.

- Folk solgte alt i panikk og nå kjøper de tilbake aksjene som har falt mye, sier seniorstrateg Kiyoshi Ishigane i tokyobaserte Mitsubishi UFJ Asset Management til nyhetsbyrået Bloomberg.

Og han fortsetter:

- Hvis vi ser at atomproblemene kan løses, eller at vi ser en mulighet for at strålingslekkasjene kan bli kontrollert, så kan vi oppleve at aksjer stiger ytterligere. Den globale økonomien er ikke så svak, så hvis rekonstruksjonen av Japan øker, vil aksjen komme sakte tilbake, sier han til Bloomberg.

Svak nedgang
De amerikanske børsene endte svakt ned tirsdag, etter at det hadde vært stor uro på de europeiske og asiatiske børsene. Dow Jones-indeksen falt 1,1 prosent til 11.855,42, mens teknologitunge Nasdaq Composite-indeksen falt 1,2 prosent til 2.667,33 poeng. Den brede S&P 500-indeksen falt 1,1 prosent til 1.281,87 poeng tirsdag.

Sjekk børsutviklingen på børsene her:

Det nettbaserte meglerhuset NetFonds skrev til sine kunder onsdag at de venter at Oslo Børs åpner opp 0,13 prosent i dag, til 420,8 poeng.

- S&P500 steg 0,1 prosent etter at Europa stengte tirsdag. Børsen i Japan er kraftig opp i natt, dog dette betyr ikke at problemene nå er løst, tvert imot er usikkerheten rundt atomkraftverkene like stor som i går. Samlet sett venter vi en kontrollert start på børsene i Europa i dag. Dagens viktigste nøkkeltall, slik vi ser det, er Housing Starts-tallene fra USA klokken 13:30, heter det i meldingen til kundene.

Situasjonen har forverret seg
Børsene har steget det siste døgnene, til tross for at situasjonen ved kjernekraftverket i Fukushima ser ut til å ha forverret seg tterligere siden i går. De fleste arbeiderne måtte i natt forlate verket som følge av økt strålefare og det brøt ut en ny brann i en av reaktorene. Japan ble dessuten rammet av et nytt, kraftig jordskjelv i natt, men dette ga ingen ny tsunami, påpeker DnB Nor Markets i sin morgenrapport

«Økt strålefare betyr at store områder evakueres og skaper åpenbart økt usikkerhet også i resten av befolkningen. I tillegg til at jordskjelvet og tsunamien ga store ødeleggelser av så vel produksjonsutstyr som infrastruktur, innebærer situasjonen også økende energiknapphet. De negative effektene på produksjonen av katastrofen vil dermed kunne bli større enn etter jordskjelvet i Kobe i 1995, men usikkerheten er stor, skriver DnB til sine kunder.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag