Børsjubel etter oljeprisoppgang

OLJESMURT: Oslo Børs hentet seg kraftig inn tirsdag etter oppgang i oljeprisen.

OLJESMURT: Oslo Børs hentet seg kraftig inn tirsdag etter oppgang i oljeprisen. Foto: Vegard Grøtt (NTB scanpix)

Aker Solutions straffet på børs etter tap av storavtale. Fredriksen-rederi stuper.

Oslo Børs hentet seg kraftig inn tirsdag sammen med børsene i Europa etter at oljeprisene løftet seg fra nivåer sist sett under finanskrisen.

Ved stengetid var hovedindeksen opp 2,82 prosent til 601,94 poeng, mens børsene i London, Frankfurt og Paris var opp mellom 2,2 og 3,2 prosent.

Også i USA var stemningen positiv, mens investorene teller ned til det som kan bli en historisk renteøkning.

Blant de største selskapene var oppgangen bred. Statoil steg hele 4,3 prosent, DNB var opp 4 prosent, Telenor steg 3,9 prosent og Yara var opp 3 prosent.

Straffet etter tapt anbudskamp
Tyngre ble dagen for Aker Solutions, som ble straffet med et fall på 5 prosent etter at oljeserviceselskapet tapte i anbudskampen om å bli blant hovedleverandørene av vedlikeholds- og modifikasjonstjenester til Statoil.

For øyeblikket er Aker Solutions, et selskap i Kjell Inge Røkkes Aker-gruppe, en hovedleverandør av slike tjenester til Statoil-opererte felt i Norge.

Når avtalen utløper ventes det at arbeid for 500-600 millioner kroner faller bort, og selskapet forventer å måtte redusere antallet MMO-lokasjoner i Norge (vedlikehold, modifikasjoner og operasjoner.

Statoil tildelte tirsdag nye avtaler, som omfatter vedlikehold og modifikasjon på Statoils installasjoner på norsk sokkel og til landanleggene Sture, Kollsnes Kårstø og Melkøya, med en samlet verdi på 24 milliarder kroner.

Golden Ocean-ras
Blant dagens tapere var også tørrbulkrederiet Golden Ocean som falt 7,9 prosent etter at aksjen ble nedgradert av storbanken Morgan Stanley. Ifølge TDN Finans nedgraderes Fredriksen-rederiet til undervekt fra likevekt fordi banken mener det vil være nødvendig med en emisjon. Samtidig kuttes kursmålet til 0,5 fra 3,75 dollar.

I markedet for skipning av råvarer som jernmalm og kull har blant annet Kinas nedbremsing bidratt til at ratene er slått overende.

Golden Ocean har også falt kraftig den siste tiden i takt med at ratene i tørrlastmarkeder skraper bunnen. Den siste måneden er kursen ned 44 prosent, mens nøkkelindeksen som følger rateutviklingen, Baltic Dry, er på rekordlave nivåer.

Oljeprisoppgang
Aksjemarkedenes innhenting tirsdag kommer etter at de har falt mye i desember sammen med oljeprisene.

Tirsdag vendte oljeprisene opp. Ett fat nordsjøolje ble handlet for 38,6 dollar per fat etter at oljeprisen mandag var helt nede i 36,75 dollar fatet.

Oljeprisen har falt med 12 prosent siden den første fredagen i desember, da OPEC ikke kom til enighet om produksjonskutt, men heller valgte å holde oljekranene vidåpne.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.