*Nettavisen* Økonomi.

Børsjubel før rentedom

Wall Street stiger i forkant av rentethrilleren.

30.01.08 08:10

Wall Street bygger videre på mandagens opptur. Tro på store rentekutt og et par gode makrorapporter får kjøperne på banen.

NA24 - din næringslivsavis

Dow Jones klatrer 0,78 prosent til 12480,30 poeng, mens teknologitunge Nasdaq er opp 0,35 prosent til 2358,06 poeng. Den brede S&P 500-indeksen stiger 0,62 prosent til 1362,30 poeng.

Renter på dagsorden
Spørsmålet på alles lepper er hva som skjer under den amerikanske sentralbankens rentemøte onsdag. Flesteparten venter et nytt rentekutt, men det er noe uenighet om hvor stort kuttet blir. Enkelte satser på et kutt på 0,50 prosentpoeng, mens andre tror renten blir kuttet med 0,25 prosentpoeng.

Makrorapportene begynner dessuten å renne inn. Desembertallene for ordreinngangen av varige goder viser en overraskende oppgang på 5,2 prosent. Det viser tall fra det amerikanske handelsdepartementet.

Startkabler til økonomien
Investorer kan uansett glede seg over at et samstemt Representantenes hus ga sin endelige godkjenning til krisepakken på 150 milliarder dollar, som skal hjelpe til å få fart på den amerikanske økonomien.

At Huset skulle si «ja», var riktignok langt fra noen overraskelse. Det store spørsmålet er hva som skjer i senatet, der demokratiske senatorer har foreslått en rekke endringer, som truer med å forsinke planen fra å bli satt ut til live.

Optimistiske forbrukere
Økonomene ventet ifølge Bloomberg News at ordreinngangen ville øke med 1,6 prosent i desember. Varige goder, som er definert som varer med en forventet levetid på mer enn tre år, ble også revidert opp for november, fra minus 0,1 til 0,5 prosent.

Forbrukertilliten havnet på 87,9 i januar. Det viser ferske tall fra Conference Board. Økonomene ventet ifølge Bloomberg at indeksen ville havne på 87,5.

Tallene tyder altså på at amerikanske forbrukere ser langt lysere på fremtiden enn fryktet. At salget av varige goder øker så kraftig er et godt tegn, da forbrukere ofte utsetter investeringer som nytt for eksempel nytt kjøleskap når de venter trangere kår.

Boligtrøbbel
Alt er likevel langt fra rosenrødt. Problemene i det amerikanske boligmarkedet ser ut til å akselerere, snarere enn å avta.

Boligprisene i de 20 største byområdene i USA falt for 11 måned på rad i november. Tvangssalg og problemer med å få solgt boliger fører til stadig flere usolgte eiendommer på markedet. Prisene falt 7,7 prosent fra ett år tidligere. Det viser boligprisindeksen fra Case-Shiller og fallet er det største siden indeksen startet opp i 2000. Det følger opp en prisreduksjon på 6,1 prosent i oktober.

Fortsatt kredittkrise
Finansaksjer hadde også en god dag. Det virker som at investorer har tillit til at rentekutt og skatteletter vil snu den negative utviklingen. Likevel er det mye som tyder på at finansmarkedene har lenge igjen før de blir friskmeldt.

Långiganten Countrywide Financial har i hvert fall fremdeles store problemer, hvilket ble klinkende klart da de presenterte sitt fjerdekvartalsresultat, tirsdag. Resultatet er blodrøde 422 millioner dollar (2,3 milliarder kroner) i minus. Dette er milevis unna estimatene til Wall Street-analytikerne. Tall hentet inn fra Thompson Financial tilsier at gjennomsnittsanalytikeren ventet et fall på «kun» 160 millioner dollar (872 millioner dollar).

Likevel stiger aksjen paradoksalt nok 6,05 prosent til 6,31 dollar aksjen. Dette må ses i sammenheng med at verdien på selskapet har falt ca. 30 prosent siden begynnelsen av januar. Samtidig gjentar Bank of America at de akter å kjøpe selskapet.

Dagens nøkkeltall:
Dow Jones +0,78% til 12480,30

Nasdaq +0,35% til 2358,06

S&P 500 +0,62% til 1362,30

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag