*Nettavisen* Økonomi.

Børsjubel for Røkke-selskap

Kværner rett opp på solide kvartalstall. Oslo Børs i rødt.

06.11.15 16:29

Oslo Børs endte i rødt fredag etter solide amerikanske jobbtall og nedgang for flere av tungvekterne.

Ved stengetid var hovedindeksen ned 0,28prosent til 626,89 poeng, mens oljeprisen falt 1,2 prosent gjennom dagen til 47,4 dollar per fat.

Børsens største selskap Statoil falt 1,3 prosent, Telenor var ned 1,1 prosent, Yara falt 1 prosent, men DNB bidro positivt med en oppgang på 2 prosent.

Røkke-selskap til værs
Blant selskapene på vinnerlisten er det Kjell Inge Røkke-tilknyttede verftkonsernet Kværner, som steg 11,3 prosent etter rapporten for tredje kvartal. Den viser resultatoppgang tross fallende inntekter.

For kvartalet falt omsetningen til 2,86 milliarder kroner fra 4 milliarder i tilsvarende periode i fjor, mens driftsresultatet havnet på 164 millioner kroner, mot 176 millioner i fjor.

Samtidig steg resultatet før skatt til 232 millioner kroner fra 161 millioner kroner.

Fallet i inntektene forklarer Kværner med lavere aktivitet innen virksomheten «Topsides», hvor større prosjekter nylig er blitt sluttført.

- Førsteinntrykket av Q3-rapporten fra Kværner er positivt, med en mer solid EBITDA enn estimert, en høyere kontantstrøm og en bedre ordreinngang. Rapporten vil kunne få en positiv mottagelse ved åpning. På den negative siden trekker en mer dempet guiding for 2016 kombinert med høyere forventede investeringer i motsatt retning, skriver DNB Markets i en aksjerapport.

Så langt i år har imidlertid gått trått for Kværner på børsen, med et kursfall på 27 prosent, i kjølvannet av svekkelsen i oljenæringene.

Årets beste jobbtall

Internasjonalt var fokuset rettet mot arbeidsmarkedsrapporten i USA, også kjent som månedens viktigste tall.

Den viser at sysselsettingen i USA tok seg kraftig opp i oktober. Utenom jordbruket ble det skapt 271.000 nye jobber, mot 137.000 måneden før, noe som er året beste måling.

På forhånd ventet økonomene 180.000 nye jobber i oktober, ifølge Marketwatch.

En separat undersøkelse viser at arbeidsledighetsraten tikket ned til 5,0 prosent, det laveste siden 2008, fra 5,1 prosent måneden før.

- Svært sterk rapport
DNB Markets betegner rapporten som svært sterk mener den indikerer at den svake sysselsettingsveksten i august og september trolig var midlertid.

- Dagens tall passer langt bedre med det øvrige inntrykket vi har av arbeidsmarkedet. Initial claims er nær de laveste nivåene siden 1973, og sysselsettingsindeksen i tjeneste-ISM er på nivåer som historisk har tilsvart en jobbvekst på drøye 300.000 i måneden. Positivt også at lønnsveksten tar seg opp, etter nullvekst i september.

- Samlet sett peker dagens tall i retning av at Fed kan komme til å heve renten på møtet i desember, særlig sett i lys av de siste signalene fra sentrale medlemmer i FOMC, vurderer DNB Markets-økonom Ole André Kjennerud i en kommentar.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.