*Nettavisen* Økonomi.

Børsmoro med olje

Knallsterke oljeaksjer skinte omkamp på Oslo Børs og bidro til en positiv dag for investorene.

02.08.06 17:58

Hovedindeksen endte opp 1,49 prosent til 387,72 poeng.

Oljeaksjen var nok en gang i skuddet. Oljegigantene satt i førersetet og bidro sterkt til den gode børsdagen. Statoil steg 1,09 prosent til 185 kroner, mens Norsk Hydro endte opp 1,44 prosent til 176,50 kroner.

NA24 - din næringslivsavis

Nyhetsbyrået Reuters melder at irakiske myndigheter vil starte opp samtaler og forhandlinger med internasjonal oljeselskaper. Det er forventet at samtalene vil starte i løpet av et par måneder, og dette ble tolket som godt nytt for DNO. Det lille oljeselskapet fikk fart på seg etter denne nyheten og dette bidro til å sende aksjen opp 5,04 prosent til 12,50 kroner.

Klikk på bildet for å forstørre.

Orkan fikk fart på prisen

Altinex melder om stor interesse for det konvertible obligasjonslånet har vært i markedet for å få plassert. Responsen var så stor at de valgt å heve lånesummen til 250 millioner kroner fra de opprinnelige 200 millioner kronene. Altinex steg 2,31 prosent til 1,33 kroner.

Orkanvarselet i Mexico-gulfen fikk oljemarkedet til å sende prisen på et fat nordsjøolje med levering i september opp 1,20 prosent til 76,80 dollar. I fjor fikk orkanene i USA store konsekvenser for oljeproduksjonen i det store landet og markedet frykter at et tilsvarende produksjonsavbrudd vil ramme oljeinstallasjonene i år.

Meteorologene har spådd at inneværende orkansesong vil bli langt verre enn hva tilfellet var i fjor. Dermed er spekulantene veldig oppmerksom på kraftige luftmasser som blåser inn over Atlanterhavet.

Interessen var stor
Det var stort sett de utenlandske meglerhusene som kastet seg over Telenor denne dagen. Lehman Brothers var mest ivrige etter å skaffe seg Telenor- aksjer og det var stor interesse for det norske teleselskapet som endte opp 2,53 prosent til 81 kroner.

- Med utgangspunkt i verdien basert på diskontert kontantstrøm utgjør investeringen i Serbia en utvanning på rundt 1 kroner pr. aksje. Tar vi utgangspunkt i verdi basert på justert EPS kompenseres effekten nesten helt av høyere opplåning, også når vi tar hensyn til den siste S&P-nedgraderingen av Telenors gjeld. Vi velger å opprettholde kjøpsanbefalingen og vårt kursmål på 86 kroner pr aksje. Tredje kvartalsrapporten vil kunne bli en katalysator for ytterligere oppside, skriver DnB NOR Markets i en analyse.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Gorm Kallestad

Russerne kommer

Pan Fish fikk også en opptur. Russiske veterinærer kom til Norge i formiddag for å sjekke norske lakseoppdrettere. Like rundt nyttår fikk lakseoppdretterne sjokkmelding om at Russland har innført et forbud mot å innføre fersk norsk laks til landet. Etter inspeksjoner av enkelte slakterier ble det innført et importforbud.

- Vi er overlykkelige over at arbeidet endelig kan komme i gang igjen. Nå har vi tenkt å høre med de om hvilken plan de ønsker å legge, sier kommunikasjonsdirektør Inger-Gunn Sande i Eksportutvalget for Fisk til NA24.

Pan Fish endte opp 2,59 prosent til 7,13 kroner, mens Cermaq endte opp 1,17 prosent til 86,50 kroner. Fredag skal dessuten Cermaq legge frem tall for andre kvartal.

Fusjon
Fusjonskameratene Eltek og Nera steg etter at det ble kjent at Nera er i ferd med å selge ut deler av virksomheten. Danske Thrane&Thrane har lagt inn et bud på 550 millioner kroner for Satcom-divisjonen til Nera. Markedet svarte med å sende aksjene i Eltek og Nera opp 5,32 prosent og 3,23 prosent.

Håndteringsteknologiselskapet Odim toppet vinnerlisten med en oppgang på 14,58 prosent til 110 kroner. Carnegie var det mest ivrige meglerhuset som var på kjøper’n. og var største nettokjøper med 49,4 prosent.

Klikk på bildet for å forstørre.

Bulk og sol

Bulkrederiene var igjen i skuddet. Golden Ocean Group steg hele 11,87 prosent til 4,90 kroner, mens Jinhui Shipping ble løftet 10,16 prosent til 20,60 kroner. John Fredriksen som kontrollerer Golden Ocean Group skal i henhold til Finansavisen kjøpt seg opp til like i underkant av 5 prosent i Jinhui.

I tillegg er bulkratene på vei videre opp. Tørrbulkindeksen Baltic Dry Index steg 3,4 prosent.

Det var også stor interesse for riggselskapet Petrolia Drilling som endte opp 7,32 prosent til 3,37 kroner. Solenergiselskapet REC endte opp 3,96 prosent til 85,25 kroner, en konkurrent la frem oppløftende tall for andre kvartal og kom med gode fremtids utsikter. Det er også høye forventninger til RECs resultat og flere meglerhus anbefaler kjøp i forkant av resultatfremleggelsen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.