*Nettavisen* Økonomi.

Børsnedtur før valget

Oslo Børs Foto: Scanpix (Scanpix)

Valgfargene preget Oslo Børs da blåmandag endte i rødt, men valget har ikke skylden.

14.09.09 17:53

Investorene på Oslo Børs ble skvetne av uroligheter rundt den globale økonomien og en svekkelse i råvaremarkedet.

NA24 - din næringslivsavis

Da handelen var over på Oslo Børs sto hovedindeksen i 309,78 poeng. Det tilsvarer en nedgang på 0,84 prosent.

Ikke mistet troen
Dermed klarte ikke det norske aksjemarkedet å fortsette den sterke utviklingen fra forrige uke da indeksen ble løftet 4,2 prosent, og blåmandagen endte i rødt. Til tross for en trang start på uken, har ikke Nordea mistet sitt positive syn på aksjemarkedet. De mener at det fortsatt er utsikter for oppgang i det korte bildet.

Les mer: Fortsatt positive til Oslo Børs

Stortingsvalget som pågår i Norge har normalt lite å si for aksjemarkedet og de øvrige finansmarkedene. Ekspertene trekker frem at de trolige utfallene ikke vil gi noe klart skifte i finanspolitikken, og dermed i liten grad påvirke markedene. Hvis forhandlingene mellom mulige regjeringspartnere trekker ut i tid, kan det dermed få en innvirkning.

Les mer: Kan få kronen til å se rødt

For ett år siden kom sjokket som ga børskrakket. Etter lang tid med spekulasjoner og forhandlinger gikk Lehman Brothers konkurs, og det skapte sjokkbølge i finansverden.

Les mer: Kollapsen som startet panikken

Svekkelse i råvaremarkedet
Handelen ble mandag preget av bekymring for om den økonomiske utviklingen ikke er like sterkt som markedene priser det inn. Det ble blant annet synlig i råvaremarkedet, og gjennom en styrkelse i den amerikanske valutaen.

Da handelen var over på Oslo Børs ble kontraktene på nordsjøolje med levering i oktober omsatt for 67,40 dollar per fat.

StatoilHydro falt 1,35 prosent til 131,60 kroner, mens Norsk Hydro ble sendt ned 1,37 prosent til 36,74 kroner.

Spent på Telenor
Det er knyttet en del spenning rundt Telenor i forkant av sin kapitalmarkedsdag. Deutsche Bank har ifølge Dow Jones Newswire sendt ut en analyseoppdatering der de anbefaler kjøp av aksjen. Tidligere hadde de anbefalingen hold. Kursmålet er justert opp til 68 kroner fra 61 kroner. Samme nyhetsbyrå trekker frem at Credit Suisse nå er nøytrale til aksjen og har oppjustert kursmålet til 60 kroner fra 45 kroner.

En rekke norske meglerhus har også gjort endringer i kursmålet til Telenor den siste uken. Markedet venter at det kommer en utdyping rundt investeringsbehovet og situasjonen i India og Pakistan under tirsdagens kapitalmarkedsdag.

Telenor-aksjen ble likevel sendt ned 0,40 prosent til 62,55 kroner.

Storebrand i vinden
Pareto har snudd i synet på Storebrand og anbefaler nå aksjen. Flere medier meldte at meglerhuset har oppjustert både anbefaling og kursmål. Pareto har nå en kjøpsanbefaling, og har dermed snudd helt om fra en salgsanbefaling de hadde før endringen. Kursmålet er tatt opp fra 21 til 41 kroner per aksje. Aksjen steg mandag 4,95 prosent til 33,06 kroner

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.