*Nettavisen* Økonomi.

Børsoppgangen smuldrer bort

Oppturen forsvinner fra Oslo Børs. Følg utviklingen her.

05.01.09 13:58

Sterk oljepris og oppgang på børsene i Asia og Europa er ikke nok at Oslo Børs holder seg i positivt terreng. Oppgangen fra morgentimene mandag har dabbet av.

NA24 - din næringslivsavis

Rett i forkant av at klokken slår 14 står hovedindeksen i 238,88 poeng. Det tilsvarer en nedgang på 0,15 prosent.

Følg utviklingen på Oslo Børs

Sprek oppgang i oljemarkedet
Markedet følger nøye med på situasjonen i Midtøsten. Israels kamphandlinger i Gaza har fått risikopremien til å øke markant i oljeprisen. Faren for at den geopolitiske situasjonen vil bli forverret som følge av handlingene. Nabolandene som støtter Palestina har skjerpet kritikken av Israel og retter også en advarsel mot vesten.

Blant annet har Iran kommet med trusler om at de vil kutte ned på oljeleveransene hvis ikke Israel trekker seg ut av Gaza. Situasjonen mellom Ukraina og Russland har også skapt uro i markedene. Resultatet er stigende oljepriser.

Ved råvarebørsen i London blir kontraktene på nordsjøolje omsatt for 47,67 dollar per fat, og det er over 5 dollar høyere enn da børsen stengte fredag.

Les mer: Oljeprisen stiger friskt

Europa i pluss
I Europa er det de nordiske børsene i København og Helsingfors som leder an. De to stiger henholdsvis 3,72 prosent og 3,33 prosent. I Stockholm er utviklingen helt flat.

Det er en mer forsiktig oppgang ved de mer toneangivende børsene ellers i Europa. DAX-indeksen i Tyskland blir løftet 0,40 prosent, mens FTSE 100 i London stiger 0,15 prosent. I Paris blir CAC 40 sendt opp forsiktige 0,04 prosent.

Giganten fører an
Blant tungvekterne er det blant annet StatoilHydro som klarer seg best. Oppgangen i oljeprisen er med på å sende kursen opp 3,21 prosent til 122,30 kroner. Seadrill stiger 3,78 prosent til 60,40 kroner, mens REC er opp 1,24 prosent til 73,50 kroner.

De øvrige lokomotivene på børsen klarer ikke opprettholde samme tempo. Norsk Hydro blir sendt ned 2,38 prosent til 28,70 kroner, mens Telenor og Orkla faller 1,44 prosent til 48 kroner og 2,33 prosent til 48,15 kroner.

Aker Solutions svekkes 3,56 prosent til 47 kroner, men det skjer på lavt volum.

Tror på SUB
Meglerhuset Morgan Stanley har tro på oljeservicesektoren og mener denne har fått for mye juling den siste tiden. Blant annet trekker de frem Subsea 7 som et av selskapene det er verdt å følge ekstra godt med på. Subsea 7-aksjen stiger 6,96 prosent til 46,10 kroner, mens Acergy stiger 5,06 prosent til 43,60 kroner.

Grieg Seafood har sendt ut et resultatvarsel der de forteller at de gikk på en smell i det siste kvartalet av 2008. Økt dødelighet og fremskutt slakting går utover lønnsomheten, og i tillegg har et prisfall i det amerikanske markedet skapt problemer. Tap relatert til valutalån etter at kronekursen svekket seg de siste månedene har også gitt dårligere finansiell prestasjon.

Selskapet opplyser også at de er i brudd med enkelte lånebetingelser, men har sikret seg et kortsiktig lån. Kursen faller 16,67 prosent til 3,25 kroner.

Les mer: Varsler svakere resultat

CanArgo klarte ikke innfri betalingsforpliktelser til obligasjonseierne, og startet året med å ikke kunne betale renter på 868.000 dollar som forfalt ved inngangen til det nye året. De er nå i diskusjoner med obligasjonsinnehaverne for å finne en løsning. CanArgo-aksjen faller 9,30 prosent til 0,39 kroner.

Les mer: CanArgo risikerer konkurs

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.