*Nettavisen* Økonomi.

Børsopptur reddet i siste liten

Oslo Børs steg for andre dag på rad, men det var så vidt det holdt.

12.03.08 17:28

Det manglet ikke på spenning da onsdag ble en ny volatil dag på Oslo Børs. Drevet av åpningen i USA ble det et massivt ras rett i forkant av at handelen i Oslo nærmet seg slutten. Onsdag startet langt bedre og Oslo Børs steg brått to prosent.

NA24 - din næringslivsavis

Likevel skulle det vise seg tøft å holde motet opp. Etter en liten periode i minus, ble det en sluttspurt da Wall Street hentet seg inn. Sprinten gjorde at hovedindeksen ble løftet 0,47 prosent til 412,98 poeng.

Mer olje på lager
Utslagene på Oslo Børs viser igjen hvor viktig USA er for investorene rundt om i verden. Skepsis til om tiltakspakken fra en rekke sentralbanker er nok til å bedre situasjonen i finansmarkedene. Tirsdag ble det full jubel etter at den amerikanske sentralbanken stiller 200 milliarder dollar til rådighet for hardt pressede banker. Dette skal bedre likviditeten og rette opp i tørken i kredittmarkedet.

Oljelagrene i USA steg langt mer enn hva analytikerne hadde ventet. Likevel ga ikke det store utslag i oljemarkedet. Råoljelagrene steg med 6,2 millioner fat til 311,6 millioner fat i forrige uke. Det viser statistikk fra de amerikanske energimyndighetene. Analytikerne hadde ventet at lagrene ville stige med 1,6 millioner fat.

Svekket dollar bremset prisfallet i oljemarkedet. Da handelen på Oslo Børs var stengt kostet aprilkontrakten på nordsjøolje 104,85 dollar fatet.

Fremtiden avgjøres
StatoilHydro ble løftet 1,35 prosent til 157,10 kroner. Sterk kursutvikling for flere av konkurrentene til Yara bygget opp under oppturen til kunstgjødselsselskapet. Yara-aksjen steg 2,10 prosent til 292 kroner.

Norsk Hydro, REC, Seadrill og DnB Nor ble løftet mellom 1 og 1,6 prosent.

Skjebnemøtet i Norske Skog stjal mye av oppmerksomheten. Goldman Sachs anbefaler salg av aksjen og kuttet kursmålet til 17 kroner etter resultatvarselet tirsdag. DnB Nor Market er heller ikke fornøyd med nye skuffelser, men nøyer seg med å senke kursmålet til 40 kroner fra 50 kroner og beholder kjøpsanbefalingen.

Russerne senket Telenor
Telenors russiske mobiljuvel VimpelCom klarte ikke helt innfri forventningene, da de presenterte sitt resultat for fjerde kvartal. Selv om Telenors russere kan vise til en solid resultatvekst til 368,1 millioner dollar i fjerde fra 198 millioner i samme periode i 2006 hadde analytikerne ventet mer. Tallknuserne ventet ifølge estimater fra Thomson Financial et nettoresultat på 389 millioner dollar. Omsetningsveksten til 2,01 milliarder dollar var derimot i tråd med markedsforventningene.

Fallende driftsmargin er heller ikke noe markedet setter pris på. Driftsmarginen falt fra 47,5 prosent i fjerde kvartal 2006 til 45,7 prosent i siste periode av 2007. Da hjelper det ikke stort at kundemassen vokser.

Telenor-aksjen falt 3,37 prosent til 100,50 kroner.

Godkjente kriseplan
Verre gikk det med Tandberg Data. Generalforsamlingen stemte for redningsplanen fra ledelsen og styret. Det betyr at aksjonærene aksepterer å bli kraftig vannet ut. Långiverne blir nå største eiere og overtar 90 prosent av IT-selskapet. Krisekursen på en forestående emisjon ble også vedtatt. Nå får alle aksjonærer og låntagere som konverterer gjeld mulighet til å tegne seg i kapitalutvidelsen. Prisen er på 2 øre aksje. Det er høyt over sluttkursen onsdag på 60 øre. Aksjen falt 14,29 prosent.

Laks i siget
I laksemarkedet ble det også sving på sakene. UBS startet dekningen av sektoren. Meglerhuset anbefaler kjøp av Cermaq. Så heldige er ikke John Fredriksens Marine Harvest. UBS anbefaler salg av aksjen og har satt kursmålet til 2,80 kroner.

Marine Harvest steg likevel 3,14 prosent til 2,96 kroner. Cermaq ble best av lakseaksjene og steg 6,02 prosent til 70,50 kroner. UBS innleder dekningen av Lerøy Seafood og SalMar med en nøytral anbefaling, aksjene steg henholdsvis 0,94 prosent til 107 kroner og 1,33 prosent til 38 kroner.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.