*Nettavisen* Økonomi.

Børsoppturen blir smalere

Avventende holdning i forkant av viktige arbeidsmarkedstall.

09.01.09 12:43

Den gode starten på Oslo Børs har dabbet noe av. Daffe børser i Europa og usikkerhet knyttet til tilstanden i verdensøkonomien gitt en mer laber utvikling.

NA24 - din næringslivsavis

Mye av oppgangen fra morgentimene er spist opp, men hovedindeksen på Oslo Børs beholder en oppgang på 0,13 prosent til 239,11 poeng rett etter lunsj.

Noe av bakgrunnen for den avtagende utviklingen på børsen er at oljeprisen også har falt tilbake. I oljemarkedet følges fortsatt den anspente geopolitiske situasjonen. Krigshandlingene i Gaza, der Israel og Hamas fortsetter å angripe hverandre, skaper uro for at situasjonen skal eskalere. Konflikten mellom Ukraina og Russland har også fått kritikken fra EU mot Russland til å skjerpes.

Ved råvarebørsen i London blir februarkontraktene på levering av nordsjøolje omsatt 44,41 dollar per fat. Det tilsvarer et fall på rett over 0,5 prosent.

Aksjekursen i StatoilHydro holder seg i positivt terreng med en oppgang på 0,66 prosent til 122,80 kroner.

Torsdag var en meget hyggelig dag på Oslo Børs: Best i Europa

To av de tre nøkkelindeksene i New York klarte til slutt å ende i positivt terreng. Oppgangen satt langt inne, men til slutt klarte de å kare seg opp. Spekulasjonene om at myndighetene i USA er nær ved å få på plass en avtale med banknæring slik at de kan bli kvitt råtne lån fra balansen bidro til oppgangen. Dermed havnet en rekke resultatvarsler og dårlig makroutsikter i skyggen.

Les mer: Blandet på Wall Street

Fredag er søkelyset rettet mot månedens viktigste rapport. Det amerikanske arbeidsdepartementet legger frem arbeidsmarkedsrapporten for desember og vil vise hvor stor ledigheten i USA lå ved utgangen av 2008. Økonomene venter at sysselsettingen falt med over en halv million og at ledigheten nærmere 7 prosent.

Arbeidsmarkedet er en viktig indikator på hvordan tilstanden i økonomien utvikler seg og følge tett av aktørene i finansmarkedene.

Flere av de øvrige tungvekterne på Oslo Børs viser også bedre takter. Solenergiselskapet REC stiger 2,53 prosent til 73 kroner, mens Norsk Hydro blir løftet 2,52 prosent til 30,50 kroner. Telenor er opp 1,80 prosent til 48,10 kroner.

Tørrbulkrederiet Golden Ocean blir løftet 5,03 prosent til 6,05 kroner, mens Prosafe stiger 4,79 prosent til 28,45 kroner.

Aksjekursen i teknologiselskapet Ignis blir løftet 17,09 prosent til 3,22 kroner etter at et datterselskap har fått flere kontrakter. Ignis opplyser at Fi-ra Photonics har mottatt flere omfattende avtaler med Korean Telecom og skal levere splitterprodukter til et av Koreas største teleselskaper. Avtalen er verdt mellom 2 og 4 millioner dollar.

Les mer: Ignis får napp i Korea

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag