Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

NA24.no

Børsoppturen smuldret opp

Sist oppdatert:
Skremmende nytt fra USA spolerte en gryende fest på Oslo Børs.

Oljeprisen styrte showet på Oslo Børs mandag, men mye av oppturen forsvant de siste minuttene før handelen stengte.

NA24 - din næringslivsavis

Hovedindeksen steg 0,60 prosent til 252,88 poeng, men dagen var preget av laber omsetning. Volumet på Oslo Børs lå på 5,1 milliarder kroner. På det høyeste sto hovedindeksen i 264,72 poeng, noe som tilsvarer en oppgang på 5,3 prosent.

Tiltak i Kina
Det hele startet med en formidabel opptur som ble sterkere utover dagen. Det varte så lenge oljeprisen holdt seg sterk. Drevet av en økonomisk tiltakspakke på hele 586 milliarder dollar fra de kinesiske myndighetene ble det en solid børsopptur på de asiatiske børsene. Dette smittet over på aksjemarkedet i Europa.

Kina har vært en av de viktigste motorene bak den økonomiske veksten de siste årene og vil være en viktig brikke i hvor godt den globale økonomien vil tåle en generell tilbakegang.

- At Kina skal holde farten sånn noenlunde oppe er det som har hindret de fleste i å spå en global resesjon. I fjor sto Kina for 27 prosent av den globale veksten. Gode nyheter altså, skriver seniorøkonom Erik Bruce i Nordea om Kina-pakken.

Les mer: Milliardpakke løfter børsene

Kina har sammen med India og andre fremvoksende økonomier stått en voldsom etterspørselsvekst etter råvarer. De har også vært knyttet store forventninger rundt en ytterligere vekst i etterspørselen med tilhørende prisoppgang. Dette har resultert i rekordhøye priser innen råvarer, men det var før finanskrisen slo inn for fullt. Den kinesiske tiltakspakken ga et solid hopp i oljeprisen, men dette klarte ikke vedvare.

Da handelen på Oslo Børs stengte lå kontraktsprisen på nordsjøolje med levering i desember på 57,97 dollar per fat. Tidligere på dagen var prisen 61,98 dollar per fat på det høyeste.

Skremmeskudd fra USA
Nyheten om at den amerikanske elektronikkjeden Circuit City søker om konkursbeskyttelse ble en påminnelse om at det ikke bare er finanssektoren i USA som sliter. Tøff konkurranse har gått hardt utover lønnsomheten, og nå har selskapet ikke klart å håndtere sine forpliktelser. I forrige uke gikk det flere spekulasjoner om at Circuit City ikke klarte å gjøre opp for seg, skriver Bloomberg News.

StatoilHydro falt 1,04 prosent til 133,50 kroner. Blant de øvrige tungvekterne var utviklingen langt mer positiv. Yara-aksjen steg 3,26 prosent til 142,50 kroner, mens boreselskapet Seadrill steg 4,79 prosent til 67,80 kroner. Solenergiselskapet REC ble løftet 4,78 prosent til 67,90 kroner.

Norsk Hydro ble løftet 2,42 prosent til 27,55 kroner. Det skjer selv om de vurderer å kutte produksjonen. Finanskrisen har rammet metallindustrien og nå vil den norske aluminiumsprodusenten tilpasse produksjonen av primæraluminium for å være forberedt på lavere etterspørsel.

Kutter Orkla
Investeringsbanken UBS har halvert kursmålet i Orkla-aksjen til 50 kroner fra 100 kroner. Samtidig kutter de anbefalingen til nøytral fra kjøp. UBS begrunner kuttet med et noe skuffende tredje kvartalsresultat og de annonserte nedskrivningene på konsernets aksjeportefølje, melder Dow Jones Newswires mandag.

Orkla-aksjen falt 0,41 prosent til 48,45 kroner.

DnB Nor falt 4,09 prosent til 34 kroner og ble en av de store taperne blant børslokomotivene.

Fikk juling
Verst gikk det utover gruveselskapet Crew. De må be aksjonærene om sårt tiltrengte penger og har varslet en emisjon på inntil 340 millioner aksjer. De tar også nedskrivninger i milliardklassen og nedreviderer produksjonsforventningene til neste år. Aksjekursen falt 32,29 prosent til 0,65 kroner, og Oslo Børs hadde innført en pause i handelen av aksjen på grunn av mistanke om at det forelå ulik informasjon i markedet.

ABG Sundal Collier falt 10,18 prosent til 4,41 kroner etter at den svenske investeringsbanken Carnegie ble fratatt sin konsesjon. Store tap i forbindelse med en kunde har skapt en krise for meglerhuset, og mandag ble det klart at de svenske myndighetene overtok hele Carnegie i Sverige. Den norske virksomheten til Carnegie skal ikke være berørt av at den svenske meglervirksomheten mister sin konsesjon. ABG Sundal Collier var en av de største eierne i Carnegie, men melder at de har solgt seg ned de to siste ukene.

Ble vinneren
Dagens vinner ble seismikkselskapet Wavefield Inseis som steg 37,45 prosent til 16,70 kroner. Den franske giganten CGG Veritas er villig til å by én av sine egne aksjer for syv aksjer i Wavefield. Budet inneholder en premie på 31 prosent basert på kursene fra fredag.

Les mer: Ny beiler til Wavefield

Rapporter om feil i artikkelen

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!