*Nettavisen* Økonomi.

Børsras for tredje dag på rad

Foto: Falch, Knut (Scanpix)

100 milliarder kroner borte fra Oslo Børs.

06.05.10 19:20

Uroen rundt Hellas fortsetter å plage aksjemarkedet. Torsdag falt hovedindeksen på Oslo Børs 2,3 prosent til 359,29 poeng.

I løpet av tre negative dager på rad har indeksen falt totalt 6,8 prosent. Det betyr at verdiene av aksjene på Oslo Børs er blitt barbert med 100 milliarder kroner på tre dager. Det utgjør over 20.000 kroner pr. nordmann.

Dermed er også det som var en brukbar start på året snudd til minus. Indeksen ligger nå 3,3 prosent lavere enn ved nyttår.

Det var overveiende negativ kursutvikling for de største selskapene på Oslo Børs torsdag. Spesielt ille gikk det med SAS, som falt 9 prosent til 83 øre. Yara endte ned 6 prosent til 198,30 kroner. Solcelleselskapet REC falt 5 prosent til 17,32.

Det var imidlertid ett unntak blant tungvekterne: Telenor klarte å karre seg til en oppgang på 0,1 prosent til 81,15 kroner. Det kom melding om at to ledere i Telenor, Hilde Tonne og Morten Karlsen Sørby, har kjøpt aksjer i eget selskap. Samtidig har en rekke analysemiljøer hevet sine kursmål eller anbefalinger på Telenor-aksjen. Ifølge ulike medier gjelder det for eksempel Nomura, Barclays Capital, Deutsche Bank, Den Danske Bank og Standard & Poor's.

Fokus fortsetter å være på statsfinansene til en rekke euroland, og Hellas spesielt. I tillegg skaper dagens valg i Storbritannia et nytt usikkerhetselement. Det vil kreves harde tiltak for å få kontroll på budsjettunderskuddet også i dette landet, og mange markedsaktører frykter nok at en uklar parlamentarisk situasjon kan gjøre dette enda vanskeligere.

Det er også rødt på børsene ute i verden torsdag. Flere ledende børser er ned rundt 2 prosent. I USA er de viktige indeksene så langt i dag ned rundt 1 prosent.

Euroen fortsetter å svekke seg. En euro koster nå 1,27 dollar, mot 1,28 onsdag. Ved inngangen til året var prisen for en euro 1,43 dollar.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.