*Nettavisen* Økonomi.

Børsras i Shanghai og Hong Kong

Bildet viser en messe for arbeidsgivere og arbeidssøkere i Shanghai januar 2015. Foto: China Stringer Network (Reuters / NTB Scanpix)

Kinesiske aksjemarkeder falt med mer enn 7 prosent kort tid etter åpning mandag og setter tonen for de andre asiatiske børsene.

24.08.15 06:54

BANGKOK (Nettavisen): Børsraset i Kina skjer til tross for at regjeringen i Beijing har godkjent at det statlige pensjonsfonden kan investere i aksjer.

Shanghai Composite Index falt 7,05 prosent til 3.260,29 poeng kort tid etter at handelen startet mandag morgen, mens Shenzen Composite Index var ned 7,02 prosent til 1.896,17 poeng. To timer før stengetid er indeksen ned over ni prosent.

Hang Seng-indeksen i Hongkong falt med mer enn fire prosent i løpet av de første fire minuttene med handel, før den forbedret nedgangen til et tap på 3,9 prosent og 21.538,6 poeng. Deretter fortsatte nedgangen som kort tid før stengetid er på minus 4,87 prosent.

At Nord-Korea og Sør-Korea rasler med sablene på grensen bidrar til økt frykt i markedene, skriver CNBC.

I Tokyo er Nikkei-indeksen ned 4,42 prosent, I Sydney er ASX 200-indeksen ned 3,48 prosent og Seouls KOSPI er end 3,62 prosent.

I Bangkok falt den thailandske hovedindeksen SET med 2,52 prosent umiddelbart etter åpning ifølge Bangkok Post. Delindeksen SET50 falt 2,98 prosent. Foreløpig størst enkeltfall av de store selskapene har det statlige oljeselskapet PTT med minus 5,28 prosent når vi nærmer oss lunsjtid i Thailand (fem timer foran Norge).

Forrige uke så et fall i børsverdiene i Kina med hele 11 prosent. Hovedgrunnen er ifølge Aljazeera at investorer frykter den kinesiske økonomien er svakere enn hittil trodd. Man frykter også at oppbremsingen i Kina kan sende hele verden inn i en resesjon.

Oljeprisen var også lav, og amerikansk lettolje ble til tider solgt for under 40 dollar fatet. Nordsjøoljen var nede i 44,22 dollar per fat.

- Dagen i dag har alle kjennetegnene for å bli en av de verste handelsdagene de siste fem årene, sier Evan Lucas i IG Markets.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag