*Nettavisen* Økonomi.

Børsrekord hver dag

Tre børsdager i 2006 har gitt tre rekorder. Også onsdag var det olje og offshore som ledet an i oppgangen.

04.01.06 17:30

(NA24): Oslo Børs hovedindeks steg onsdag 0,75 prosent til 338,01 poeng - en ny rekordnotering.

Tre børsdager i 2006 har gitt tre rekordnoteringer, og en samlet oppgang på 1,6 prosent - som vel er omtrent det man i gjennomsnitt får i året på en sparekonto.

Fra bunnen i februar 2003, etter nesten tre år med nedtur, har indeksen nå steget 243 prosent.

I dag fikk børsen en liten rystelse på formiddagen. Oslo Børs falt nærmere 0,5 prosent i løpet av få minutter da det kom melding om at det hadde vært jordskjelv i Calforniagolfen.

- Men da det viste seg at USA ikke var involvert, at det var ingen skader og at det ikke var fare for en etterfølgende tsunami, roet det seg ned, sa en megler til TV 2 Nettavisen tidligere i dag.

Og dermed startet oppgangen igjen.

Oljeprisen steg markant tirsdag kveld, etter at børsen stengte, og har i dag ligget ganske flatt. Både Statoil og Hydro steg 1,3 prosent i dag, til henholdsvis 160 og 717 kroner.

Den største oppgangen blant olje- og offshoreselskapene fikk Altinex, som steg 10 prosent til 56 øre. Her flagget Chess-gründer Idar Vollvik et nytt kjøp i dag, og han har nå 11,2 prosent av selskapet.

Børsvinner ble imidlertid det lille IT-selskapet DynaPel, som steg 15 prosent til 8,90 kroner, tilsynelatende uten noen spesiell forklaring.

Tett bak følger shipping- og investeringsselskapet Borgestad, som steg 14 prosent til 130 kroner. Her er nok grunnen at aksjen har fått en anbefaling av analysefirmaet Orion Analyse.

Rederiet Wilh. Wilhelmsen har i dag en oppgang på 3 prosent for A-aksjen og 4 prosent for B-aksjen, etter kraftig opgang de siste par ukene. Forklaringen er trolig at Wilhelmsen har synliggjort en meget god investering i Korea, hvor det deleide logistikkselskapet Glovis er blitt børsnotert og har steget som en rakett siden noteringen for to uker siden.

På den negative siden må vi nevne lakseaksjene, som fortsettes å tynges av negativ oppmerksomhet i utlandet. I tillegg til importstanse i Russland, fokuserer amerikanske medier igjen på mulig kreftfare ved å spise laks. Lerøy, Pan Fish og Fjord falt henholdsvis 4, 3 og 2 prosent.

Fast fortsetter oppgange fra den siste tiden. Selskapet har inngått nok en OEM-avtale, denne gangen med Archivas for Fast Instream. Archivas tilbyr digitale arkiveringsløsninger. Avtalen er basert på programvareinntekter, vedlikeholdsinntekter og tjenester. Aksjen steg 4 prosent til 25,30 kroner i dag.

SeaDrill bekrefter at selskapet vurderer å legge in et bud på Smedvig, forutsatt at mer enn 50 prosent av Smedvigs aksjonærer aksepterer budprisen på 201 kroner for A-aksjene og 160 kroner for B-aksjene. Smedvigs A-aksjer steg 1,5 prosent til 201 kroner, B-aksjen steg 0,6 prosent til 160 kroner - begge deler altså nøyaktig det samme som budprisen. SeaDrill var uendret på 57 kroner.

Europeiske børser viser generelt sett en oppgang i tråd med Oslo Børs i dag. I USA er børsene foreløpig marginalt i pluss.

Her kan du lese flere nyheter fra NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag