*Nettavisen* Økonomi.

Børsrekyl i New York

USA-børsene snudde minus til plus og fortsatte den imponerende vinnerrekken

28.08.09 08:45

Etter å ha begynt dagen i rødt gjennomførte USA-børsene en kraftig snuoperasjon.

NA24 – din næringslivsavis

Lang oppgangsrekke
Dow Jones Industrial Average legger bak seg en oppgang på 0,39 prosent til 9580,63 poeng. Dette er den åttende dagen på rad den toneangivende indeksen har steget. Det er nesten to og et halvt år siden indeksen gjorde en lignende prestasjon.

Den langt bredere S&P 500 indeksen kunne på sin side vise til en økning på 0,28 prosent til 1030,98 poeng, mens teknologitunge Nasdaq Composite steg 0,16 prosent til 2027,73 poeng.

Flyvinner
Blant tungvekterne var flyprodusenten Boeing en klar vinner, etter at det ble klart at den preliminære kjennelsen i handelsorganisasjonen WTO gikk i den europeiske konkurrenten Airbus’ disfavør. Boeing har klaget inn de europeiske myndighetene for å drive med konkurransehemmende støtte av rivalen.

Boeing meldte forøvrig om at deres konkurrerende fly 787 Dreamliner fortsatt vil være en lønnsom investering, på tross av forsinkelser.

Boeing-aksjen steg 8,37 prosent til 51,82 dollar.

Les mer: Full flykrig i WTO

Den amerikanske økonomien viser stadig tegn til bedring, men offisielle tall fra de amerikanske myndighetene viser at det fortsatt er en vei å gå. I andre kvartal falt bruttonasjonalproduktet med 1 prosent. Det er uendret i forhold til det første anslaget til det amerikanske handelsdepartementet. Økonomene hadde ventet et større fall enn fasiten viser.

Les mer: Positivt fra USA

– Frøene for en bedring sees i denne rapporten. Lagrene er på bunnivåer og produksjonen er på vei opp ettersom butikkhyllene blir stadig mer bare, sier sjeffinansøkonom Chris Rupkey ved New York-kontoret til Bank of Tokyo-Mitsubishi til Bloomberg.

Det har også kommet statistikk som viser at overskuddene til næringslivet steg med 5,7 prosent i andre kvartal sammenlignet med første kvartal. Det er den største oppgangen siden første kvartal 2005.

Samtidig som bruttonasjonalproduktet viser en klar bedring har også antallet førstegangssøkere til arbeidsledighetstrygd falt. I forrige uke møtte det opp 10.000 færre førstegangssøkere til ledighetstrygd og tallene viser en vid nedgang i antallet trygdesøkere.

Les mer: Færre søker ledighetstrygd

Det har kommet en strøm med gode nyheter denne uken. Blant annet var det svært positive nyheter fra boligmarkedet, og ordreinngangen av varige goder overrasket også positivt.

Bankkrisen ruller videre
Alt er likevel ikke fryd og gammen. Den nyeste rapporten fra the Federal Deposit Insurance Corp, USAs svar på bankenes sikringsfond, viser at 111 nye långivere har fått plass på listen over såkalte «problembanker».

Nå letter de på kravene for private oppkjøpere, slik at det skal bli enklere å selge til denne typen grupperinger.

Les mer: 111 nye banker i krise

Dagens nøkkeltall:

Dow Jones +0,39 % til 9580,63 poeng

S&P 500 +0,28 % til 1030,98 poeng

Nasdaq Composite +0,16 % til 2027,73 poeng

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag