*Nettavisen* Økonomi.

Børssmell for Norwegian og DNB

Etter en sterk avslutning endte Oslo Børs så vidt i pluss torsdag, mens DNB og Norwegian falt kraftig etter selskapenes kvartalsrapporter. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: Gorm Kallestad (NTB scanpix)

Den europeiske sentralbanksjefen snakket opp børsene.

Etter en sterk avslutning endte Oslo Børs så vidt i pluss torsdag, mens DNB og Norwegian falt kraftig etter selskapenes kvartalsrapporter.

Hovedindeksen steg 0,15 prosent til 615,63 poeng, mens europeiske og amerikanske børser steg markant.

Børsnedtur for DNB
DNB tjente mer i tredje kvartal, noe storbanken forklarer med bedrede innskuddsmarginer og økte volumer.

For kvartalet steg DNBs nettorenteinntekter til 8,98 milliarder kroner fra 8,23 milliarder kroner i tilsvarende periode i fjor. Det topper også forventningene på 8,86 milliarder kroner i en undersøkelse fra SME Direkt.

Overskuddet før skatt steg samtidig til 8,51 fra 7,46 milliarder kroner, som er på linje med forventningene på 8,59 milliarder kroner.

Imidlertid kan markedets utbytteforventninger bli nedjustert etter en avklaring av kapitalkrav. Etter Finanstilsynet evaluering av DNB er det såkalte Pilar 2-kravet satt til 1,5 prosent av risikovektet volum.

Ifølge DNB vil kravet til ren kjernekapital vil være 13,5 prosent ved utgangen av 2015. Som følge av økte bufferkrav i 2016 vil kravet til ren kjernekapital være 15,0 prosent ved utgangen av 2016.

Ved utgangen av september hadde DNB en ren kjernekapitaldekning på 13,1 prosent. Kravet vil oppfylles med tilbakeholdt resultat, dynamisk balansestyring og økte kapitaleffektiviseringstiltak, melder banken.

I en oppdatering skriver det amerikanske meglerhuset Citi at guidingen om Pilar 2 og utbytte impliserer et kutt på 10 prosent i konsensus` utbytteforventninger.

På Oslo Børs falt DNB 4,3 prosent torsdag.

Norwegian stupte
Til tross for kraftig resultatbedring i tredje kvartal nådde ikke Norwegian helt opp til markedets forventninger.

Norwegian fikk et resultat før skatt på 1,1 milliard kroner, opp fra 505 millioner kroner i samme kvartal i 2014. Ifølge estimater fra SME Direkt var det likevel et enda høyere resultat på 1,27 milliarder kroner.

På børsen ble dermed flyaksjen straffet med et fall på 8 prosent.

I tillegg varsler flyselskapet at det legger inn en ny storordre på Dreamliner-fly hos Boeing.

Snakket opp børsene
Oppgangen i markedene kom etter at den europeiske sentralbanksjefen Mario Draghi hintet om nye lettelser. Som ventet holdt ESB rentene uendret, men på dagens pressekonferanse fremsto Draghi som klar til å gjøre mer.

- Draghi fremsto nok en gang duete, og gjentok signalene fra det forrige møtet om at det er nedsiderisiko for vekst og inflasjon. Videre fikk han det klart frem at sentralbanken er villig og kapabel til å agere, dersom dette skulle bli nødvendig, skriver DNB Markets-økonom Ole André Kjennerud i en kommentar.

- Samlet sett var signalene ganske så tydelig, og vi mener at det nå er en klar sannsynlighetsovervekt for at ECB vil trappe opp verdipapirkjøpene på møtet i desember. Vi har en prognose på at opptrappingen vil bli på 20 milliarder euro per måned, skriver Kjennerud.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag