Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

NA24.no

Børssmell i New York

Foto: (Scanpix)
Sist oppdatert:
USA-børsene falt kraftig mandag kveld.

Børsene i New York ender en svært volatil dag med et kraftig fall. Frykten for økonomien returnerte rett før børsbjellen lød.

NA24 - din næringslivsavis

De tre viktigste indeksene avsluttet dagen på det laveste dagslaveste. Den velkjente indeksen Dow Jones Industrial falt 2,42 prosent til 8.175,93 poeng, mens den teknologidominerte Nasdaq Composite datt 2,97 prosent til 1.505,90 poeng. Den brede S&P 500-indeksen blir sendt ned 3,17 prosent til 848,94 poeng.

- Når vi har gjort så mye skade til de viktigste indeksene som vi har gjort, kommer du til å få denne typen fluktuasjoner, sier Art Hogan, markedsstrateg ved Jefferies & Co., til Marketwatch.

Oljefall
Børsene fulgte oljeprisen ned. Begge var preget av frykt for en skarp nedtur i den amerikanske økonomien og verden for øvrig.

Da den fysiske handelen stengte gikk råolje med desemberlevering til 63,22 dollar fatet ved råvarebørsen i New York. Dette er et fall 1,4 prosent, sammenlignet med fredag.

- Vi er kanskje ikke teknisk sett inne i en resesjon, men vi nærmer oss, sier Jason Cooper, forvalter ved 1st Source Investment Advisors, til Bloomberg News.

Ny tid
Det er verdt å merke seg at børsene i USA åpnet én time tidligere og dermed stenger én time tidligere norsk tid. Her hjemme har vi stilt klokken én time tilbake.

I Asia og Europa har fortsatte også elendigheten fra forrige uke. Den kjente japanske indeksen Nikkei 225 har mandag falt til det laveste nivået siden 1982. Det skjer samtidig som den japanske valutaen yen har styrket seg markant mot dollaren. Det skaper frykt for at japanske eksportbedrifter vil lide ettersom japanske varer dyrere for blant annet amerikanerne.

USA er det viktigste eksportlandet for Japan, men yenen har også styrket seg markant mot euroen. Faren er at den økonomiske aktiviteten i Asia kan bli rammet av skyvningene i valutakursene.

Godt resultat
På resultatfronten har telekjempen Verizon lagt frem sitt resultat for tredje kvartal. Nettoresultatet havnet på 1,67 milliarder dollar eller rundt 59 cents per. Dette er en forbedring fra 1,27 milliarder eller 44 cents per aksje i tilsvarende kvartal året før. Justert for engangshendelser ville resultatet havnet på 66 cents per aksje mot 63 cents i samme kvartal året før.

Analytikerne ventet ifølge estimater innhentet av FactSet Research at Verizon ville få et resultat på nettopp 66 cents per aksje fra en omsetning på 24,51 milliarder dollar.

Telekjempen la frem økte omsetningen med rundt 4 prosent til 24,75 milliarder dollar.

Aksjen steg 10 prosent etter resultatfremleggelsen, på en ellers rød børsdag.

Boligtall
Overraskende sterke tall fra det amerikanske boligmarkedet skapte god stemning tidligere på dagen.

Det amerikanske handelsdepartementet har justert tall som viser utviklingen i innvilgede byggetillatelser. Antall byggetillatelser for september er blitt revidert til et fall 6 prosent fra august med en sesongjustert årlig rate på 805. 000. Opprinnelig var de rapportert en nedgang på 8,3 prosent til 786.000.

Samtidig viser salgsstatistikken over nye boliger at den årlige salgstakten økte med 2,7 prosent til 464.000 i september. På forhånd ventet analytikerne at nyboligsalget ville vise et fall til 450.000.

Les mer:Ny-boligsalget i pluss

Dagens nøkkeltall:

Dow Jones -2,42 % til 8.175,93 poeng.

Nasdaq Composite -2,97 % til 1.505,90 poeng.

S&P 500 -3,17 % til 848,94 poeng.

Rapporter om feil i artikkelen

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!