Gå til sidens hovedinnhold

Børsthrilleren fortsetter

Etter er sterk start fredag, snudde USA-børsene brått nedover.

Etter to dager med solid opptur - og en god start på fredagen - tumlet USA-børsene nedover de siste timene før helgen. De ledende indeksene endte ned rundt 1,5.

Det skjedde tross flere gode kvartalsrapporter siden børsen stengte torsdag, fra selskaper som Microsoft, Honeywll og Caterpillar.

Det er finanssektoren som igjen er i fokus – og det i negativ betydning. Wall Street-banker som Morgan Stanley, Citigroup og Goldman Sachs endte ned 3-5 prosent.

Og slik gikk det i Oslo fredag: Børsfest etter krisestart

Enkelte observatører viser til nyhetsmeldinger om at Goldman Sachs, som har klart seg bedre enn de aller fleste i sin bransje, likevel kan komme til å kutte 5 prosent av de ansatte. Selskapet toner ned dette, og sier det dreier seg om en rutinemessig gjennomgang av arbeidsstokken.

Samtidig svirrer det rykter om nye giganttap, etter at franske Societe Generale torsdag meldte at en trader hadde tapt 40 milliarder kroner for banken. Dels dreier ryktene seg om et hedgefond og dels snakkes det om andre europeiske banker.

Godt fra Microsoft
Den gode starten på børsdagen var definitivt inspirert av kvartalstallene til Microsoft, verdens største produsent av programvare. Microsoft presenterte sitt resultat for andre kvartal torsdag kveld etter at aksjemarkedet stengte.

IT-giganten satt igjen med 4,7 milliarder dollar i resultat noe som gir 50 cents per aksje. Det er en oppgang fra 2,6 milliarder dollar eller 26 cents i tilsvarende periode året før. Samtidig steg omsetningen med 31 prosent til 16,37 milliarder dollar.

I snitt hadde analytikerne ventet at Microsoft skulle legge frem et resultat på 46 cents per aksje fra en omsetning på 15,95 milliarder dollar, viser estimater Thomson Financial.

Vel så viktig var oppjusteringen av guidingen for hele regnskapsåret. Da venter Microsoft å legge frem et resultat per aksje på mellom 1,85 og 1,88 dollar fra en omsetning på mellom 59,9 og 60,5 milliarder dollar. Analytikerne venter et resultat på 1,81 dollar per aksje fra omsetning på 59,4 milliarder dollar.

Microsoft-aksjen begynte dagen solid opp, men endte til slutt ned 1 prosent.

Sterkt fra Caterpillar
Anleggsmaskinprodusenten Caterpillar, som blir sett på som en viktig indikator på den økonomiske aktiviteten i USA, la frem et resultat som ligger 11 prosent høyere enn ved samme periode året før. Overskuddet økte til 975 millioner dollar eller rundt 1,5 dollar per aksje. Det er en oppgang fra 882 millioner dollar tilsvarende 1,32 dollar per aksje. Omsetningen økte til 12,14 milliarder dollar, en oppgang på 10 prosent.

Analytikerne ventet et resultat på 1,50 dollar per aksje fra en omsetning på 11,79 milliarder dollar, viser estimater fra Thomson Financial.

Samtidig beholder de målet om å legge frem en resultatvekst på mellom 5 til 15 prosent fra 2007 året sett under ett. Også denne aksjen begynte sterkt, men endte opp mer moderate 1 prosent.

Industrikonglomeratet Honeywell leverte torsdag kveld sine tall for fjerde kvartal. Salgsveksten toppet estimatene til analytikerne, men advarer mot utsikter til en lavere utvikling i den globale økonomien. Likevel venter de fortsatt å levere en tosifret vekst i resultat per aksje. Honeywell-aksen steg 4 prosent.

Viktig uke
Det var ingen viktige makrotall fredag, men neste uke kommer en rekke indikatorer på om nedkjølingen av amerikansk økonomi er så ille som markedet frykter, blant annet en måling av forbrukertillit, foreløpig BNP-tall for fjerde kvartal og den månedlige sysselsettingsrapporten, som sist viste en overraskende kraftig oppang i arbeidsledigheten.

I tillegg avholder sentralbanken rentemøte, og det spekuleres i om rentekuttet på 0,75 prosent denne uken blir fulgt opp med et nytt kutt.

Dagens nøkkeltall

Dow Jones -1,38% til 12.207,17

Nasdaq -1,47% til 2.326,20

S&P 500 -1,59% til 1.330,61

Reklame

Strømsjokket: Spotpris 77,72 øre - fastpris 24,90 øre