*Nettavisen* Økonomi.

Børsuro i USA

Frykten for inflasjon i USA rammer børsene i New York.

12.04.07 16:11

Det amerikanske aksjemarkedet tok straks retningen ned like etter at handelen på Wall Street kom i gang. Skuffende detaljomsetning og flere som stiller seg i kø som førstegangssøkende til arbeidsledighetstrygd bidrar til nedgangen.

NA24 - din næringslivsavis

Den kjente industriindeksen Dow Jones faller 0,35 prosent til 12.440,90 poeng. De to andre toneangivende indeksene opplever også en nedtur. Teknologidominerte Nasdaq faller 0,41 prosent til 2.449,18 poeng. S&P 500 blir sendt ned 0,30 prosent til 1.434,61 poeng.

SEC, det amerikanske kredittilsynet, skal gå Research in Motions regnskapspraksis nærmere etter sømmene. Produsenten av Blackberry har fått misstanken rettet mot seg om å ha gjennomført tilbakedatering av opsjoner gitt til ledelsen. Dette er dermed det siste av en lang rekke IT-selskaper som har fått misstanken rettet mot sin praksis.

Butikkgiganten Wal-Mart melder at de kan komme til å få store utfordringer med å møte forventningene til første kvartal. Selv om omsetningen skjøt i været i mars kan altså sviktende omsetning ramme selskapet. Det er særlig april som er utfordringen.

Wal-Marts butikker opplevde en omsetningsvekst i mars mot samme måned i fjor på 4 prosent, mens markedet hadde ventet en vekst på 1,6 prosent.

Nestle strammer grepet om babymatmarkedet ved å kjøpe Gerber Products. Verdens største produsent av mat og drikke er villig til å bla opp 5,5 milliarder dollar for Gerber. Det er den farmasøytiske produsenten Novartis som kan komme til å selge selskapet.

Antallet førstegangssøkende til arbeidsledighetstrygd økte med 19.000 til 342.000 i forrige uke. Dette var mer enn det markedet hadde ventet. Ifølge Bloomberg News ventet økonomene at 320.000 skulle møte opp for å søke om arbeidsledighetstrygd for første gang.

Importprisene økte i snitt med 1,7 prosent i mars. Dette er en den største oppgangen siden mai i fjor. Ifølge Bloomberg News ventet økonomene importprisene ville stige med 0,9 prosent i mars.

Aksjemarkedene vurderer fortsatt referatet fra det amerikanske rentemøte som ble avholdt i forrige måned. Onsdag kveld kom signalene om at renten i USA kan komme til å settes opp for å motvirke den stigende inflasjonen.

Energibyrået IEA har sluppet sin månedlige oversikt over oljemarkedet og venter at den absolutt etterspørsel vil falle noe tilbake, men dette blir motvirket ved at veksten er inntakt. USA er i ferd med å komme inn i kjøresesongen, dermed fokuserer markedet på bensinlagrene. IEA peker på at tilbudet falt i mars og at det ser ut til å falle videre i sommeren.

Onsdagens oljelagerrapport fra de amerikanske myndighetene viser at bensinlagrene falt langt mer enn ventet samtidig som raffinerienes utnyttelsesgrad økte. Frontkontrakten på referanseoljen WTI omsetttes for 62,85 dollar ved råvarebørsen i New York.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.