*Nettavisen* Økonomi.

Bort med klovnenesen?

Norske politikere har tatt klovnenesen på. Kanskje den bør tas av igjen, skriver NA24 i en kommentar.

25.08.06 12:39

(NA24-KOMMENTAR): Se og Hør behandler toppolitikere som underholdingsartister, og forsøker å bygge opp et gjensidig verdifullt forhold.

Politikere blir i større og større grad kjendiser, og får vist seg frem som «ekte mennesker med ekte barn» når de stiller opp på åpenbare PR-jippoer. Mediet, i dette tilfellet Se og Hør, får en god sak. Arrangøren får helt uvurderlig reklame. Hverken Se og Hør eller arrangørene kan lastes. Men politikerne bør vite hva de driver med. Det har flere reportasjer i NA24 vist. Og flere kommer.

NA24 - din næringslivsavis

Er det riktig? Skal vi ha det slik?

Klikk på bildet for å forstørre.

En politiker som sitter i Norges lovgivende forsamling er valgt som en tillitsmann for folket. Han eller hun skal ivareta sine velgeres interesser. At en folkevalgt, i sin kraft av å være nettopp det, takker ja til gratisbilletter for seg selv og familien, er ikke det samme som at en kjendis fra TV eller underholdningsverden gjør det.

Det er kanskje ikke snakk om store penger. Men våre fremste tillitsvalgte bør passe seg for å viske ut skillet mellom underholdning og politikk. En tillitsvalgt bør passe seg for å ikke havne i en situasjon der de blir brukt som en åpenbar tekstreklame for et selskap eller et underholdningstilbud.

Politikerne har selv beklaget at det blir mer og mer fokus på person og ikke politikk. Men dette er utelukkende politikernes ansvar. Når de stiller opp på åpenbare PR-jippoer, nærmest kjøpt og betalt, bør denne klagingen forstumme.

Den siste tiden har NA24 satt fokus på dette. Vi avslørte at Carl I. Hagen tok et større beløp i honorar for å vise frem sitt hjem. Vi kunne også fortelle om fremstående politikere, blant annet Dagfinn Høybråten og Åslaug Haga, som har tatt i mot gratis billetter til sirkus. Dette er ingen forbrytelse.

Dette handler ikke om smålighet. Det handler ikke om man fortjener en gratis-billett i ny og ne. Det handler om rollen som politikerne tar på seg i det offentlige rom en artikkel i for eksempel Norges største ukeblad skaper. Vi skal ikke ta stilling til om dette er rett eller galt. Det får være opp til hver enkelt.

Men man bør stille seg spørsmålet om dette er en praksis som bør fortsette. Politikerne bør i det minste tenke gjennom hvilke rolle de har og hvilken rolle de vil spille i samfunnet.

Kanskje burde klovnenesen falle?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.